Немачка влада не жели да каже где се налази флаша којом је наводно отрован Наваљни

© Sputnik / Андреј Бабушкин / Уђи у базу фотографијаБерлин. Поглед на Рејхстаг
Берлин. Поглед на Рејхстаг - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Владе Немачке Штефен Зајберт није одговорио на питање где се налази флаша из хотела из Томска, где је одсео Алексеј Наваљни и посаветовао је да се додатна питања поставе сарадницима Наваљног.
„Савезна влада узела је у обзир снимак који је тим Наваљног објавио на интернету. У вези са питањима везаним за видео, обратите се тиму Наваљног. Све што смо желели да кажемо, изнели смо у саопштењима за медије, изјавама, које је, између осталих, дала и канцеларка. Ја немам шта да додам“, рекао је Зајберт.

Одговарајући на питање да ли власти Немачке могу предати Русији флашу као „потенцијални доказ“, Зајберт је рекао да „нема шта да се дода на оно што су рекли токсиколози у Немачкој, као и што је речено у Француској и Шведској о природи и пореклу отрова“.

Према његовим речима, рад стручњака лабораторије Шведске и Француске који су поново проверавали узорке Наваљног, реализован је независно од истраживања Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО).

„Једно није повезано са другим. Резултати, који су независно добијени у Француској и Шведској и који су потврдили тровање нервних агенсом из групе 'Новичок' не прејудицирају, односно ни на који начин не ослобађају ОЗХО потребе да и он не обави сопствена истраживања супстанце коју сада проучавају овлашћене референтне лабораторије“, нагласио је он.

Истовремено, портпаролка Министарства спољних послова Немачке Марија Адебар изјавила је да ОЗХО и даље анализира податке о ситуацији са Наваљним и да Берлин још није добио резултате.

Раније је на налогу Алексеја Наваљног на Инстаграму саопштено да је „Новичок“ којим је руски опозиционар „отрован“ пронађен на флашама у соби „Ксандер хотела“ у Томску. Такође је наведено да након што су запослени у Фонду за борбу против корупције, чији је Наваљни оснивач, сазнали за његову хоспитализацију, они су позвали адвоката, отишли у хотелску собу у којој је Наваљни претходно одсео, и почели да пакују, описују и означавају све што су тамо пронашли.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала