Немачки посланик: Белорусији не треба наметати западну визију демократије

© AP Photo / Markus SchreiberЗграда немачког парламента Бундестага у Берлину
Зграда немачког парламента Бундестага у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланик немачког Бундестага и члан одбора за међународне послове (Алтернатива за Немачку) Валдемар Херт позвао је да се Белорусији не намеће „западна визија демократије“, јер би то у супротном могло довести до жалосних последица.
„Понашање и стратегија западних земаља према Белорусији идентично је ономе како смо се понашали у процесима у Сирији, Украјини и Либији. Ако погледате до чега су довели наши покушаји извоза западне визије демократије у друге земље, закључци су врло жалосни“, рекао је Херт за Спутњик.

Према његовим речима, Либија је потпуно разрушена, у Сирији је рат, глад и милиони избеглица.

Украјина – тамошњи живот није постао бољи, становништво се исељава, животни стандард грађана је потпуна катастрофа и, да није било милостиње споља, држава више не би постојала. Стога је лако замислити шта би могло да чека Белорусију“, нагласио је Херт.

Према његовим речима, Белорусија се увек трудила да буде веза Запада и Русије.

„Сада је тај мост одсечен са наше стране. Судбина земље не треба да се решава на улицама“, рекао је немачки посланик.

Раније је Европски парламент саопштио да Координациони савет опозиције Белорусије сматра „привременим представником народа“ и подржава одржавање нових избора у земљи. Након пленарне седнице Европског парламента објављен је усаглашени текст резолуције у којем се, између осталог, наводи да Европски парламент не признаје резултате председничких избора у Белорусији и да Александра Лукашенка не сматра легитимним председником. Такође је наглашено да Европски парламент подржава увођење санкција против Лукашенка.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала