Нови заплет: Зашто је из Русије изнет „доказ“ о тровању Наваљног

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаАлексеј Наваљни
Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Лицима, блиским Алексеју Наваљном, може претити казна затвора, ако су из Русије однели флашу са траговима отрова, знајући за њен садржај, коју су по закону морали да предају руским истражним органима, рекао је шеф адвокатске канцеларије „Грибаков, Пољак и партнери“ Александар Грибаков.

Адвокат тврди да особама блиским Наваљном за незаконито преношење отровних супстанци преко границе може претити и до седам година затвора према члану 226.1 Кривичног закона Русије.

„...Ако су они знали да флаша садржи остатке отровне материје. Ипак, рано је говорити о било каквој одговорности, јер случај није отворен, спроводи се само предистражна провера, колико знам из отворених извора“, рекао је Грибаков.

Притом је истакао да не разуме зашто је најважнији доказ изнет из Русије.

„Ако је та флаша заиста садржала отровну супстанцу, ако је заиста извезена ван Русије, то је чудна ситуација – да се најважнији доказ изнесе ван граница наше земље“, истиче адвокат.

Раније је на налогу Алексеја Наваљног на Инстаграму саопштено да је „Новичок“ којим је руски опозиционар „отрован“ пронађен на флашама у соби „Ксандер хотела“ у Томску. Такође је наведено да након што су запослени у Фонду за борбу против корупције, чији је Наваљни оснивач, сазнали за његову хоспитализацију, они су позвали адвоката, отишли у хотелску собу у којој је Наваљни претходно одсео, и почели да пакују, описују и означавају све што су тамо пронашли.

Раније је лист „Пројект“ писао да је флашу са траговима отрова могла изнети из Русије особа из пратње Наваљног Марија Певчих. Истовремено, оснивач фонда „Синема фор пис“ Јака Бизил, који је организовао превоз Наваљног из Русије у Немачку, изјавио је за „Билд“ да су флаше са водом из његове хотелске собе из Томска доставили у Берлин немачким спасилачким авионом на захтев шефа штаба Наваљног.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала