Опозиција у Белорусији позива међународну заједницу да интервенише у Републици

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASЛидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска
Лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска изјавила је да је неопходна хитна интервенција међународне заједнице за превазилажење кризе у Белорусији.
„Ситуација у Белорусији захтева да међународна заједница хитно обрати пажњу. Мирне демонстранте су незаконито приводили, тукли, вршили насиље над њима, неки од демонстраната су преминули“, рекла је Тихановска у видео-обраћању, које се емитовало на ванредним дебатама о Белорусији у оквиру 45. заседања Савета УН за људска права. Видео-обраћање трајало је минут и по.

Тихановска је такођепозвала да се специјалном известиоцу УН за људска права дозволи улазак у Белорусију и слободно кретање по земљи.

 

Стални представник Белорусије при Канцеларији УН-а у Женеви Јуриј Амбразевич током дискусије о ситуацији у Белорусији у Савету за људска права УН-а захтевао је да се прекине емитовање обраћања Тихановске, јер то није предвиђено процедуром догађаја.

„Поново вас молим да прекинете емитовање видеа, које нема везе са догађајем који се данас овде одржава, у згради Савета за људска права УН. Говор посебно одабраних грађана Белорусије не може се сматрати прихватљивим. Молимо да прекинете емитовање обраћања Светлане Тихановске“, рекао је он.

Поред представнике Белорусије, и представници Русије, Венецуеле и Кине затражили су прекид дебате о Белорусији, указавши на кршење правила.

Немачка је 11. септембра захтевала одржавање дебате, иступајући у име ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала