Пет кључних задатака за будућу Владу Црне Горе

© Фото : www.skupstina.meСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Повлачење или измјена спорног Закона о слободи вјероисповјести, опоравак економије и елиминација криминала и корупције само су неки од неодложних задатака за нову Владу Црне Горе, каже за Спутњик Срећко Црногорац, члан експертског тима лидера коалиције „За будућност Црне Горе“.

Немогуће је, каже Црногорац, прецијенити херкуловски задатак који очекује нову Владу Црне Горе на помирењу вјештачки подијељене земље и опоравку девастиране привреде. Ипак, можда је и понајвећи задатак онај који се неће наћи у плановима и програмима, а лежи у опоравку моралног ткива народа, којем је за трећину вијека рутинске корупције, бестидног криминала и сваке врсте дрског порока, промијењен високоетички менталитетски склоп по којем је народ Црне Горе био славан.

Повлачење или измјена закона о слободи вјероисповјести

У разговору за наш портал Црногорац коментарише неколико кључних тачака које он види као примарне задатке нове Владе у Подгорици.

 „Не може се замислити бољи и адекватнији почетак повратка етичким императивима, као ни бољи почетак рада нове Владе и нове Скупштине, од повлачења или измјене и допуне тзв. Закона о слободи вјероисповјести, као увода у боље и формализоване односе Цркве и модерне секуларне државе“, каже Црногорац.

Он, међутим, примјећује да је повлачење закона тек почетак и да ће проћи вјероватно генерације док се црногорско друштво опорави и поврати из крајњег нихилизма и аморализма у које је сурвано.

Деполитизација институција

Што се пак тиче осталих кључних циљева нове црногорске Владе, наш саговорник истиче да она прије свега мора извршити хитну деконструкцију партократског и коруптивног апарата и опоравити државну управу на меритократским принципима, темељно деполитизујући институције.

„Задатак ће бити отежан вјероватним присуством једног броја „тројанских коња”, који ће добити задатак да врше саботажу рада Владе, на шта треба одговорити хитним процесуирањем свих оних који крше закон или раде против добра државе. То показују примјери и даље присутног говора мржње који долази из и даље контролисаних медија“, каже Црногорац.

Стабилизација економије, диверзификација привреде

Члан експертског тима Здравка Кривокапића такође предвиђа да ће процес стабилизације црногорске економије бити комплексан и мукотрпан - од хитног санирања буџетског дефицита, споразума о репрограмирању постојећег дуга, програма стабилизације јавних финансија, па до дугорочног планирања кроз напоре да се привреда диверсификује.

„Потпуно је јасно како непроизводна економија, заснована на сектору услуга, не може преживјети, осим у неодрживим и данас немогућим условима јефтиних кредита и јефтиног новца с почетка овог вијека. Напором да, први пут у својој историји, Црна Гора постане држава која ће ухватити прикључак са новом индустријском револуцијом, а за чије производе је располагање сировинама од мањег значаја него ли икада до сада, земља може добити до сада неслућене развојне шансе“, сматра Црногорац.

Елиминација криминала и корупције, уређење бирачких спискова

Као четврто, наш саговорник упозорава да ће сви ови напори бити узалудни, уколико се не предузму најодлучније и радикалне мјере на трајном затирању криминалних картела, а који су, како каже, на протеклим изборима напокон изгубили своју политичку заштиту.

„Елиминација криминала и корупције, односно њихово свођење на мјеру уобичајену у савременим европским друштвима, је sine qua non развоја земље. Подразумијева се, уређење бирачких спискова и остварење свих услова за одржавање првих фер и слободних избора, од највеће је важности. Без њих, криминално-политичким организацијама би се наново омогућило да купе политичку моћ и утицај, којима се никада не би могле надати у нормалним изборним условима“, упозорава Црногорац.

Суочавање са епидемијом Ковида 19 највећи изазов

На концу, као пето, наш саговорик нема дилему да од свих задатака који у овом тренутку стоје пред новом Владом, нити један неће бити драматичнији од катастрофалних последица вишедеценијског занемаривања јавног здравља зарад, како каже, приватног луксуза појединаца из одлазеће власти.

Колико је стање у систему здравства алармантно, за Црногораца показује примјер од прије неколико дана из Никшића када градска болница због попуњености капацитета више није могла да прима заражене од ковида, па су јавност обишле слике пацијената које леже на клупи у парку испред никшићке болнице.

„Трагичне и узнемирујуће слике из Никшића могу се поновити у горем облику у свим нашим градовима, јер је псеудонаучним, а потом и политикантским одговором прошлог прољећа одлазећи режим припремио тешку предстојећу јесен и зиму, када ће се због природног пада људског имунитета и лакше преносивости болести, здравствени систем наћи пред највећим изазовом у историји ”, закључује Црногорац.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала