Америка жели вођу светског пролетаријата: Прикупљено 50 милиона долара за откуп Лењиновог тела

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаМаузолеј Владимира Иљича Лењина на Црвеном тргу у Москви
Маузолеј Владимира Иљича Лењина на Црвеном тргу у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
У САД је прикупљено више од 50 милиона долара за откуп тела Владимира Лењина, саопштио је Спутњику амерички уметник Дејвид Датуна.

Дејвид Датуна је покренуо иницијативу за изградњу копије Лењиновог маузолеја у Вашингтону и изразио жељу да откупи тело Лењина по почетној цени од милион долара, с тим да је био спреман да у ту сврху прикупи још више средстава. 

Уметник је саопштио да је за последња 24 часа добио десетине предлога за инвестирање у пројекат у вредности од 50 милиона долара.

„Пројекат су подржали, како Американци, тако и руски грађани, без обзира на негативну реакцију неких руских политичара“, рекао је он.

Лидер Комунистичке партије Русије Генадиј Зјуганов рекао је раније да отаџбину, историју и своје вође само издајници продају.

„Без обзира што сте (Зјуганов) председник Централног комитета Комунистичке партије Русије, чини ми се да сте заборавили да је Владимир Лењин вођа светског пролетаријата, а не само руског. Чак и ако не желите да предате тело заувек, можда бисте размотрили идеју да позајмите Лењина макар на одређено време. Тим пре што проблем тело вође у центру Москве с годинама све више нервира Русе“, одговорио је руском комунисти Датуна.

Раније је било саопштено да је смисао умјетничког објекта да у америчком друштву дође до социјал-комунистичких трансформација. По мишљењу уметника, нови маузолеј може постати симбол промена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала