Вучић саопштио за шта ће се Србија залагати у Бриселу: Састанак председника и шефа делегације ЕУ

© Tanjug / DRAGAN KUJNDZICПредседник Александар Вучић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици
Председник Александар Вучић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић је, у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем, истакао да ће се Србија и у Бриселу залагати да дође до нормализације односа Београда и Приштине, како би и Србија и цео регион Западног Балкана могли да наставе да граде добру будућност.

Вучић је обавестио амбасадора Фабриција о најважнијим тачкама споразума из Вашингтона и о току разговора у Бриселу и нагласио да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

Посебна тема разговора била је европска перспектива Србије, а Фабрици је истакао да ће ЕУ наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност Србије реформама и усвајању европских вредности и стандарда у свим областима важним за приступање, саопштила је прес-служба председника Србије.

Разговарало се и о предстојећем Годишњем извештају Европске комисије и о важности да нова Влада убрза ЕУ реформе, посебно у области владавине права.

Било је речи и о предстојећем економско-инвестиционом плану ЕУ за Западни Балкан, којим је предвиђено да се земљама региона помогне у суочавању са кризом насталом због пандемије Ковид-19, као и о њеним економским последицама, те начинима да се конструктивна сарадња Србије и ЕУ и у том смислу додатно унапреди.

Председник Србије је, између осталог, истакао да чланство Србије у Европској унији остаје стратешки циљ и дугорочно опредељење Србије, што се, између осталог, показало и током борбе против пандемије Ковид-19.

„Србија је изузетно захвална ЕУ на помоћи, али и на солидарности коју је показала према Србији не само од када се заједнички боримо са последицама Ковид-19, него и за подршку у свим осталим ситуацијама“, рекао је председник Вучић и додао да ће се заједничка борба против пандемије наставити уз учешће Србије која је и у најтежим тренуцима показала изузетну солидарност и са своје стране.

Вучић је нагласио и да Србија наставља да се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње и додао да је у том смислу политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на Западном Балкану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала