Завичајни музеј Жупе добио статус установе заштите

© Фото : Уступљено СпутњикуЗавичајни музеј Жупе
Завичајни музеј Жупе - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је директору Завичајног музеја Жупе из Александровца, Ивану Брборићу, решење којим се утврђује да та установа културе испуњава посебне услове за обављање делатности установе заштите уметничко-историјских дела.

Тиме је створена могућност да се Музеј на свеобухватнији начин брине и додатно ангажује на истраживању богатог културног наслеђа жупског краја, у коме су недавно откривени изузетни археолошки налази.

Према речима министра Вукосављевића, Александровац и Жупа одавно заслужују музеј који ће у пуном капацитету моћи да чува и јавности представи значајно културно благо којим тај крај обилује.

„Верујем да ће ово бити значајан подстрек и агилном руководству музеја и локалној самоуправи за даљи напредак културног живота у Александровцу и Жупи, у чему ће имати пуну подршку и помоћ Министарства културе и информисањаˮ, нагласио је Вукосављевић. Он је додао да се финансирањем нове сталне поставке од стране Министарства културе и информисања, између осталог, отвара пут да Музеј Жупе представи неолитско налазиште Витково као једну заједницу неговане, високе културе и да истакне оно што је и данас, више од 6000 година након Винчанске културе, упадљиво, а то је њен балкански, медитерански, европски и универзални цивилизацијски контекст.  

© Фото : Уступљено СпутњикуЗавичајни музеј Жупе добио статус установе заштите
Завичајни музеј Жупе добио статус установе заштите - Sputnik Србија
Завичајни музеј Жупе добио статус установе заштите

У оквиру конкурса „Градови у фокусу 2020ˮ Министарство културе и информисања определило је 5 милиона динара општини Александровац за пројекат „РЕкултура Жупеˮ и реконструкцију сталне поставке Завичајног музеја Жупе. Стицањем статуса установе заштите и отварањем сталне поставке, велики број предмета у музеју у Александровцу добиће адекватне услове за смештај и излагање, као и могућност конзерваторско-рестаураторских радова на предметима. Поред решења којим се стварају неопходни услови за унапређење рада Завичајног музеја Жупе, министар Вукосављевић уручио је директору Брборићу и решење којим се та установа културе утврђује надлежним музејом за територију општине Александровац. Захваљујући донетим решењима, музеј у Александровцу моћи ће да се бави истраживањем и евидентирањем добара која уживају претходну заштиту, предлагањем и утврђивањем културних добара, вођењем регистра и документације о културним добрима и осталим делатностима предвиђеним законом о културним добрима.

© Фото : Уступљено СпутњикуЈедан од експоната у Музеју
Завичајни музеј Жупе добио статус установе заштите - Sputnik Србија
Један од експоната у Музеју

„Ово је један од најзначајнијих тренутака у три деценије дугој историји музеја. Проглашењем Завичајног музеја Жупе за установу заштите која ће бити надлежна за споменике културе, њихово очување и презентацију на територији општине Александровац, отвара се ново поглавље у раду наше установе. Овај документ нам је гарант да ће започете археолошке кампање на Витковачком пољу и Кознику имати свој континуитет у наредним годинама, али и да ће се отворити нова налазишта. Убеђени смо да ће Жупа у наредним годинама постати једна од важнијих туристичких дестинација на простору Балкана и искористити своје пуне потенцијале, не само због вина већ и због врхунских културних садржајаˮ, истакао је Иван Брборић приликом уручења решења.

Завичајни музеј Жупе основан је 27. марта 1992. године. У музеју је смештена археолошка, етнографска и историјска поставка са око 3.000 предмета. Фототека музеја садржи око 6.000 фотографија и негатива, а библиотека 1.400 књига. Највреднији експонати су пет неолитских статуа које припадају винчанској културној групи са локалитета Витковачко поље, а дела су првих земљорадника са ових простора пре око 6000 година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала