Решена енигма цурења доказа Специјалног суда: ОВК је чувар америчких тајни

Пратите нас
Eнигму ко компромитује Специјализовано тужилаштво достављањем досијеа Удружењу ветерана ОВК открио је сам заменик овог удружења Насим Харадинај, рекавши да би за то могла да буду одговорна два америчка тужиоца, која су отпуштена из Суда. О томе зашто се то десило није говорио, али сва је прилика да је разлог то што је ОВК чувар америчких тајни.

Саговорници Спутњика сматрају да ово није далеко од истине, ако се узме  обзир да се ближе председнички избори у Америци, као и да је бившој америчкој администрацији јако стало да задржи своју слику послату у свет о „држави Косово“, коју су фактички и створили али и блиско сарађивали са тадашњим лидерима ОВК. Истим оним који сада могу бити оптужени за ратне злочине.

На питање кога то бивша америчка адмнистрација не би волела да види као оптуженог пред судом и зашто Зоран Анђелковић, некадашњи председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, истиче да не треба апострофирати никога поименце од бивших челника ОВК, јер је подужи списак оних које Америка не би желела да види на оптуженичкој клупи.

„На суду је на стотине процеса, а циљ Албанаца је да се одбрани комплетан ОВК, и злочини које су починили, а не само појединци, и то се види из њиховог упорног инсистирања на томе да се усвоји Закон о заштити тековина ОВК,“ наводи Анђелковић.

ОВК је чувар америчких тајни

Ипак, како каже, Хашим Тачи коме би оптужница требало да буде одбачена или потврђена у октобру, можда би био на врху те листе.

„Разлог је једноставан. Зато што је он био мезимац бивше државне секретарке Америке Медлин Олбрајт, која је још увек активна“, уверен је Анђелковић.

Наш саговорник је такође сигуран да је потуно јасно да америчкој администрацији која је помагала формирању ОВК, и која ју је из терористичке организације легализовала у борце за слободу, не одговара да се било ко од припадника ОВК појави на суду.

„То значи да би се сва комуникација и сарадња ОВК и тадашње америчке адмнистрације у једном тренутку разоткрила пред међународном јавношћу. Наравно, она је јасна овако, али би кроз сведочење и одбрану тужених била потуно огољена,“ истиче Анђелковић.

Горан Петронијевић адвокат и бивши судија на Косову и Метохији износи интересантну тезу да се америчка дубока држава бави и минирањем и саме Европске уније, и њихове спољне политике, што значи да ниједан од Албанаца не сме да дође пред овај суд који је ЕУ и основала.

НАТО агресија препрека за рад суда

„Хашим Тачи је један од главних ког треба да заштите, али није једини. Њима не не одговара ни да дође Рамуш Харадинај ни Фатмир Љимај, због активности америчке дубоке државе у наоружавању, формирању, обучавању и акцијама које су имали у сарадњи са ОВК у читавом периоду 1998/99 па и 2000. године, укључујући и НАТО агресију на СРЈ, без ичијег одобрења,“ наводи Петронијевић.  

НАТО агресија је била уговорена, ОВК је на себе био преузео борбене активности на копну док су их ови бомбама штитили. Али то није све.

„Чак и људи који су нестали 1998 године и они се могу, и то врло озбиљно да ставе на терет америчке дубоке државе, односно тадашње америчке адмнистрације. Није тајна да Албанци ни тада, ни сада ништа сами не раде, без њихове логистике и наговора, чиме су они саизвршиоци и ту је проблем рада Специјализованог суда,“ наводи Петронијевић.

Суд настао због извештаја Дика Мартија

Сама чињеница д је НАТО био савезник ОВК је довољна да ограничи рад овога суда који је морао бити основан само из разлога јер нико није могао да превиди извештај Дика Мартија.

„Дакле, суд је основан да би радио, а не да би урадио. Направили су хибридни суд, косовски суд да би се подржала државност Косова,који ради у Хагу са међународним судијама, тужиоцима итд. Међутим, чини се да су у последње време неки од њих почели да раде, и да откопавају праве ствари, због чега мислим да је ово што се сада дешава подривање самог суда и свих њих заједно,“ закључује Петронијевић.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала