Смрт једне од најутицајнијих жена у Америци — увод у нови сукоб

© Фото : Supreme Court of the United StatesСудија америчког Врховног суда Рут Бејдер Гинсбург
Судија америчког Врховног суда Рут Бејдер Гинсбург - Sputnik Србија
Пратите нас
Рут Бејдер Гинсбург, судија Врховног суда и једна од најутицајнијих жена у Америци, преминула је после тешке болести, чиме је отворена позорница за још један сукоб републиканаца и демократа, овај пут око избора њеног наследника.

Рут Бејдер Гинсбург била је друга жена изабрана да служи у Врховном суду у историји Сједињених Америчких Држава и једна од кључних личности у борби за права жена.

Преминула је у свом дому у Вашингтону у 87. години од рака панкреаса, саопштио је Врховни суд САД.

Од 2006. године, када је у пензију отишла Сандра Деј Оконор, до избора Соње Сотомајор три године касније, Рут Гинсбург је била једина жена у Врховном суду САД.

​Често је говорила како су јој те године, од како је остала једина жена у Врховном суду, биле најтеже у животу.

Амерички председник Доналд Трамп је, поводом смрти Рут Гинсберг, рекао да је Америка изгубила „титана правних наука“ и особу „бриљантног ума“.

„Њена мишљења и одлуке које су се односиле на права жена инспирација су свим Американцима и генерацијама правника“, навео је Трамп.

Рут Бејдер Гинсбург је пред смрт навела да јој је највећа жеља да нико не буде постављен на њену функцију док се не изабере нови председник САД.

​Смрт Рут Гинсберг поставила је сценографију за нови сукоб демократа и републиканаца, који су одмах по објављивању вести о најавили да ће упражњено место у Врховном суду бити убрзо попуњено.

„Сенат ће гласати о кандидату председника Трампа“, најавио је вођа већине у Сенату Мич Меконел.

Демократе, међутим, сматрају да избор наследника Рут Бејдер Гинсбург треба одложити до следеће године, како би о упражњеном месту одлуку донео победник председничких избора.

Уколико би Трампов кандидат добио подршку Сената, крхка већина конзервативаца у Врховном суду, која је до смрти Рут Гинсберг била пет на према четири, била би знатно ојачана, а самим тим и утицај конзервативаца на следећу генерацију Американаца, пренео је РТС, позивајући се на америчке медије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала