Тихановска запретила белоруским полицајцима да ће им открити идентитет

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалних снага белоруске полиције приводе учеснице протеста у Минску
Припадници специјалних снага белоруске полиције приводе учеснице протеста у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска позвала је на пуштање свих приведених током протеста у Минску, запретивши припадницима снага безбедности откривањем података.

„Сви приведени треба да буду пуштени. Припадници безбедносних снага морају да имају на уму: Белоруси су спремни да открију идентитет оних који извршавају кривична наређења“, написала је Тихановска на свом налогу на Телеграму.

Она је додала да на протесту храбре жене, које „легално и мирно протестују, грубо приводе људи без идентификационих ознака“.  

Раније је у Минску одржан неодобрени такозвани женски марш. Према подацима белоруског центра за људска права „Весна“ полилција је привела најмање 316 учесника опозиционих протеста, од којих су већина жене.  

Ситуација у Белорусији

У Белорусији су 9. августа, након председничких избора, почели масовни протести опозиције. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала