Захарова: Позив Тихановске у Брисел – мешање у унутрашње послове Белорусије

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Кокетирање Брисела са бившим председничким кандидатом на изборима у Белорусији Светланом Тихановском и позив да дође на састанак министара спољних послова држава чланица ЕУ представљају мешање у унутрашње послове ове земље, наводи у коментару портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.

„Кокетирање министара спољних послова Европске уније са самозваним представником белоруске опозиције и њен позив у Брисел на ‘разговоре’ део су сценарија мешања у унутрашње послове Белорусије. Ово је директно нарушавање основних норми Повеље УН и принципа Хелсиншког договора, чији јубилеј међународна заједница обележава ове године“, истакла је Захарова.

Смена власти преко санкција

У спољнополитичком арсеналу Европске уније учвршћује се намера да ће се власт у Белорусији сменити преко санкција и признања „самозванаца“, сматра Захарова.

„Видимо да се у спољнополитичком арсеналу Европске уније све више учвршћује непоштовање објективне унутрашње политичке реалности Белорусије, необуздана подршка опозиционих снага, све до признавања ‘самозванаца’ од стране појединих држава-чланица Европске уније, које Брисел није у стању да ‘притегне’, као и да се рачуна на смену актуелне власти санкцијама, притисцима и пропагандом. Нажалост, Белорусија у том смислу није једини пример“, констатовала је портпаролка.

Санкције сметају успостављању дијалога

Увођење санкција Европске уније против белоруских званичника сметало би успостављању дијалога и обнављању стабилности у земљи, додала је Захарова.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Европски парламент не признаје Лукашенка за председника Белорусије

„Наш став о средствима санкција које користи Европска унија добро је познат. Она су нелегитимна са становишта међународног права и представљају недопустиво мешање у унутрашње ствари“, наводи се у саопштењу.

„А у контексту ситуације у Белорусији, то је у супротности са циљем враћања стабилности, успостављања дијалога, покретања уставног процеса и ублажавања тензија, о чему су представници Европске уније толико много говорили“, закључила је Захарова.

Протести опозиције у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Раније је портпаролка Тихановске Ана Красулина саопштила да ће белоруска опозиционарка учествовати на састанку министара спољних послова Европске уније у Бриселу 21. септембра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала