Британска морнарица и РАФ све чешће код граница Русије како би открили слабе тачке 

© AP Photo / Petros KaradjiasАвион британског Краљевског ваздухопловства "Тајфун"
Авион британског Краљевског ваздухопловства Тајфун  - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски војни авиони и бродови повећали су активност у близини руских граница како би установили где су слабе тачке руске одбране како би у будућности могли да их користе, пише „Сандеј тајмс “.

Од краја августа у близини руских граница изнад Црног мора и код обала Кољског полуострва регистровано је 28 авиона британског ратног ваздухопловства, а у једном од летова максималан број авиона у групи достигао је пет.

За патролирање су били ангажовани ловачки авиони „Тајфун“, патролни „Сентинел“ и авиони за допуну горива „Војаџер“, стратешки патролни авион РЦ-135 и други.

Авиони „Тајфун“ су на пример прешли растојање од 2.500 километара како би се приближили Мурманску, што се, напомиње лист, подударило са војном вежбом коју су код Северног поларног круга предводили британски бродови.

Начелник главне оперативне управе Генералштаба оружаних снага Русије, први заменик начелника Генералштаба Сергеј Рудскоj рекао је недавно да ће одговорност за ескалацију у Црноморском региону уз могуће заоштравање ситуације бити на Америци и НАТО-у.

„Комплетна одговорност за могућу ескалацију ситуације у региону у потпуности лежи на Сједињеним Америчким Државама и њиховим НАТО савезницима“, рекао је Рудској.

Како је рекао, ратни бродови НАТО-а почели су да остају у Црном мору за трећину дуже него прошле године, а страни извиђачки авиони почели да се појављују 40 одсто чешће у односу на прошлу годину у црноморском региону. такође је интензивирано ваздушно извиђање у близини Кримског полуострва.

Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да авиони НАТО-а редовно изводе летове уз симулацију ваздушних напада на руску територију.

„Највише забрињава: ако су то некад, углавном, летели извиђачки авиони, сада су почели редовни летови (бомбардера) који врше симулацију ракетних напада, уз коришћење великог броја авиона“, изјавио је недавно Шојгу телевизији „Русија 24“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала