Гутереш одбио да разматра амерички захтев за санкције Ирану

© REUTERS / MIKE SEGARГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш неће предузимати никакве кораке као одговор на амерички захтев за обнављање санкција Ирану у оквиру Резолуције 2231, будући да у Савету безбедности УН постоје несигурности у вези са тим, наводи се у писму генералног секретара.

„Већина чланова Савета безбедности писала је председнику Савета да писмо (које је предао амерички државни секретар Мајк Помпео) не представља обавештење у смислу члана 11 резолуције 2231. Председник Савета безбедности у августу и председник Савета безбедности у септембру навели су да нису у стању да предузму никакве акције по овом питању“, написао је Гутереш.

„У овим околностима, чини се да постоји одређена несигурност да ли је процес наведен у тачки 11 резолуције 2231 (процес обнављања санкција УН против Ирана) заиста започет... Није на генералном секретару да се понаша као да таква несигурност не постоји“, прецизира се у писму.  

Амерички државни секретар у недељу је изјавио да су санкције УН против Ирана поново ступиле на снагу. Истовремено, земљама које не буду поштовале „обавезе“ за спровођење санкција, Помпео је запретио „последицама“ већ наредних дана уз помоћ једностраних америчких акција.

Председник Ирана Хасан Рохани - Sputnik Србија
Рохани: Амерички покушаји обнављања санкција Ирану доживели крах

Генерални секретар УН упутио је у суботу писмо председнику Савета безбедности у којем је приметио да, упркос ранијем обавештењу Сједињених Америчких Држава да Иран не испуњава одредбе Заједничког акционог плана о нуклеарном програму, „Савет безбедности није предузео никакве мере“, као што није предузео никакве кораке ни „нико од његових чланова нити његов председавајући“.

У августу је амерички државни секретар поднео жалбу председавајућем Савета безбедности због иранског непоштовања одредби Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму за покретање процедуре за обнављање антииранских санкција у оквиру Резолуције 2231.

Огромна већина чланова Савета безбедности успротивила се намери САД да обнове санкције Ирану. Сви учесници Заједничког акционог плана сматрају да обавештење Сједињених Америчких Држава нема правну снагу и уверени су да Сједињене Америчке Државе нису покренуле процес враћања рестриктивних мера, јер једноставно више нису страна у споразуму.

Председник Савета безбедности УН такође није покренуо процедуру према захтеву Вашингтона у Савету безбедности. Сједињене Америчке Државе, међутим, сматрају да је процес покренут и да су санкције обновљене у суботу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала