Кинези испод Фрушке горе граде најдужи тунел у Србији /видео/

© Фото : screenshot/Petar DragićФрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница – граница са Босном и Херцеговином
Фрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница – граница са Босном и Херцеговином - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Радови на Фрушкогорском коридору од Новог Сада до Руме почеће идуће године и биће вредни 606 милиона евра. Дужина будућег коридора је 47,7 километара, а спојиће Коридор 10 и Коридор 4. Занимљиво је да ће се на њему наћи и тунел „Иришки венац“ дужине 3,5 километара, који ће бити најдужи у Србији.

Изградњом нове брзе саобраћајнице, Новосађанима ће Аеродром „Никола Тесла“ бити доступан за мање од пола сата.

Фрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница – граница са Босном и Херцеговином. Коридор ће повезати и три општине – Нови Сад, Ириг и Руму, а решиће проблем преласка теретних возила преко Фрушке горе и кроз Ириг. Кључни грађевински објекат саобраћајнице Нови Сад – Рума биће двоцевни тунел кроз Фрушку гору дужине 3,5 километара, од Ирига до Парагова и још један мост преко Дунава у дужини од 1,8 километара.

Камиони кроз тунел

Ова саобраћајница има за циљ да измести транзитни саобраћај с простора Националног парка „Фрушка гора“ кроз тунел „Иришки венац“.

Комерцијални уговор за изградњу Фрушкогорског коридора с кинеском компанијом ЦРБЦ, вредан 606 милиона евра, усвојен је на седници Владе Србије, а у Министарству грађевинарства и инфраструктуре подсећају да је Србија пре месец дана добила потврду кинеске Ексим банке, односно кинеског министарства, да је одобрен кредит за финансирање тог пројекта.

„Све надаље сада су техничке ствари. Ми ћемо до краја године завршити пројектно-техничку документацију и верујем да ћемо до краја следеће године коначно моћи да почнемо радове на Фрушкогорском коридору“, наводе из Министарства за грађевинарство.

Они истичу да ће почетак радова зависити и од усклађивања са средствима из буџета, јер део аванса даје Влада Србије, а други део иде из кредита и наводе да је изградња Фрушкогорског коридора важна како би се надовезао на деоницу Рума – Шабац – Лозница.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала