„Нешенел интерест“: Зашто је руски „Авангард“ озбиљан изазов за Америку

© Sputnik / The Ministry of Defence of the Russian Federation / Уђи у базу фотографијаЛансирање најновије ракете "Авангард"
Лансирање најновије ракете Авангард - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички публициста Питер Сучиу оценио је у чланку за „Нешенел интерест“ да руско оружје „Авангард“ представља озбиљан изазов за Америку. Хиперзвучна брзина и способност за маневрисање у атмосфери отежавају супротстављање том оружју, навео је он.

Подсећа и на гледиште Пекинга, према којем, руске хиперзвучне интерконтиненталне балистичке ракете с нуклеарним бојевим главама могу да униште америчку одбрану.

Сучиу наглашава да је „Аванград“ само једна од компоненти великог руског арсенала који обухвата 528 интерконтиненталних ракета које се лансирају с копна или подморница, а ту је и нуклеарно оружје које активирају бомбардери.

Противракетна одбрана САД усредсређена је само на пресретање „малог броја“ интерконтиненталних балистичких ракета које би могле да буду лансиране с територије Северне Корене, констатује се у чланку.

Шта је „Аванград“

Руска војска почела је прошле године да се наоружава новим хиперсоничним ракетним системима „Авангард“, који могу да носе нуклеарне и конвенционалне бојеве главе. Нови тип стратешког оружја поуздано ће осигуравати безбедност Русије у наредним деценијама.
Русија је једина земља у свету која располаже таквим оружјем, а за њега се први пут чуло током говора Владимира Путина пред Федералном скупштином 2018. године.

Путин је раније „Авангард“ назвао „адекватним и асиметричним“ одговором на амерички систем противракетне одбране.

„Авангард“ има интерконтинентални домет и може да лети у густим слојевима атмосфере, на граници са стратосфером, а у стању је да развије брзину од 27 маха. У овом тренутку то је најбржи објекат на свету. При таквој брзини практично ниједан противракетни систем неће бити у могућности да га заустави.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала