Полиција на протестима у Бресту испалила хитац упозорења

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалних снага белоруске полиције приводе демонстранте на протесту у Минску
Припадници специјалних снага белоруске полиције приводе демонстранте на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Полиција у белоруском Бресту испалила је хитац упозорења у ваздух током неодобреног скупа опозиције.

На снимку из Бреста објављеном на Телеграму виде се демонстранти и припадници специјалних снага полиције који им иду у сусрет. 

​Демонстранти почињу да беже, чује се пуцањ налик на пуцњу из пумперице.​

​Са своје стране, портпаролка Министарства унутрашњих послова Белорусије Олга Чемоданова изјавила је за Спутњик да је полиција употребила сузавац како би „сузбила противправна дејства“ демонстраната у Бресту, након чега су уследила хапшења. Она је додала да је полиција није употребила оружје, већ карабин са шок-бомбом и у ваздух је испаљен хитац упозорења, како би се спречио напад на полицију.

Протести опозиције у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала