Техеран Америци: Обуставите буну

© AP Photo / Vahid SalemiТехеран
Техеран - Sputnik Србија
Пратите нас
Званични Техеран реаговао је на изјаву америчког државног секретара Мајка Помпеа да су обновљење санкције УН против Ирана ступиле на снагу иако се велика већина у Савету безбедности с тим не слаже. Вашингтону поручују да обуставе буну и да се врате под окриље међународне заједнице.
„Порука Техерана Вашингтону је јасна – вратите се под окриље светске заједнице, поступајте у складу са својим обавезама, обуставите буну. У том случају међународна заједница ће вас примити“, речи су званичног представника иранског Министарства спољних послова Саида Хатибзадеа које цитира агенција ИСНА.

У иранском Министарству кажу да САД лажу тврдећи да су санкције поново ступиле на снагу.

„Савет безбедности УН је у потпуности одбио захтев САД, које нису део Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму, за обнављање санкција. Процес обнављања санкција није ни почињао", наводе у Техерану и додају да Иран сматра Америку, у светлу најновијих догађаја, за највећу претњу по мир и међународну безбедност.

Амерички државни секретар рекао је раније да су санкције Уједињених нација против Ирана поново ступиле на снагу без обзира на то што у самој светској организацији нису сагласни с тим. Ако се нека земља с тим не слаже САД су спремне да је казне, упозорио је он.
„САД поздрављају повратак свих раније укинутих санкција УН против Исламске Републике Иран, главног светског спонзора тероризма и антисемитизма“, наводи се у саопштењу Помпеа.

У међувремену је реаговало и руско Министарство спољних послова које је навело да Савет безбедности Уједињених нација није предузео никакве кораке који би водили ка обнављању санкција против Ирана.

Понашање Америке у Москви су окарактерисали као обичан перформанс.

Тврдити да су санкције против Ирана сада обновљене је одраз жеља а не стварност. Нелегитимне иницијативе и поступци САД не могу имати међународно-правне последице по друге земље и не могу их довести у ситуацију да поштују обавезе у спровођењу санкција, истичу у Москви.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала