У Русији развијен тест за генетско истраживање тумора

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаЛаборант тестира хемијски састав фармацеутског препарата у Москви
Лаборант тестира хемијски састав фармацеутског препарата у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски научници развили су нови метод утврђивања генетских карактеристика тумора, који омогућава да се изабере индивидуална терапија за онколошке болести.

Центар генетике и репродуктивне медицине Genetico, који је резидент иновационог центра „Сколково“ и портфељне компаније „Биофонд РВК“, развио је тест Onconetix за тражење мутација у тумору.

„Лабораторија Genetico спроводи клиничко одобравање теста Onconetix са водећим московским онколозима како би се утврдио клинички значај овог истраживања и његово место у лечењу онколошких болести“, наводи се у саопштењу компаније РВК.

Очекује се да ће истраживање помоћи у одабиру најефикасније терапије за онколошко обољење, индивидуално за сваког пацијента, узимајући у обзир генетске карактеристике тумора.

Тестирање се врши уз употребу метода декодирања ДНК нове генерација (next generation sequencing, NGS). У зависности од индикација, испитује се 20 или 48 гена на мутације од клиничког значаја. На крају испитивања, пацијент добија извештај са описом идентификованих, клинички значајних мутација, као и списак лекова чији је одговор повезан са идентификованим мутацијама. Ови лекови повећавају ефикасност терапије рака, усмерени су на одређену мету и делују само на одређене туморе, када има идентификованих мутација гена.

У овој фази, тест Onconetix се препоручује оним групама пацијената који имају, на пример, рак за који постоји неколико опција циљане терапије (рецимо, рак плућа), затим рак којем терапија више не помаже, и рак за који не постоје клинички стандарди лечења.

„Тренутно је истраживање Onconetix доступно у лабораторији Genetico и у партнерским клиникама које су учествовале у валидацији. У будућности се планира производња индустријских узорака тест система за употребу и у другим лабораторијама“, наведено је у саопштењу.

„Упркос негативном утицају ковида 19 на све учеснике на тржишту технолошких иновација, Genetico показује одрживи развој, добар темпо раста и развоја. И мале компаније које спроводе истраживања на пољу ћелијске и генске терапије имају добре шансе за успех, чак и у оквиру комбинованих метода лечења онколошких обољења. Али један од главних услова је премошћавање јаза између развоја и њихове накнадне комерцијализације и адаптације“, прокоментарисао је директор подружнице РВК Михаил Федотов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала