Жена, формула за друштво по мери човека: Изложба о математичаркама на Калемегдану

© Центар за промоцију наукеТачка је оно што нема делова
Тачка је оно што нема делова - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У оквиру манифестације „Месец математике“ на Београдској тврђави биће постављена изложба о женама у математици која на креативан начин пружа формулу како да постанемо боље друштво.

Девета по реду манифестација „Мај, месец математике“ Центра за промоцију науке одиграла се пролетос први пут у виртуелном формату под слоганом „Помери / По мери човека“. Математичка авантура наставља се у отвореном простору, па ће од 21. септембра до 7. октобра, на Савском шеталишту на Београдској тврђави, посетиоци моћи да разгледају изложбу „Математичарке широм Европе“.

Формула за боље друштво

Изложба ауторке Силви Пејша представља фотографске портрете уз интервјуа тринаест математичарки из различитих земаља Европе, међу којима се налази и Душанка Петровић, професорка из Новог Сада. Пратећи каријеру ових научница, Пејша описује с каквим се проблемима математичарке сусрећу, а којих су мушкарци поштеђени.

Према речима Данијеле Вучићевић, координаторке пројекта, математика и живот неминовно се преплићу с тим што је то код жена изражено, али и отежано.

„У односу на број мушкараца који се баве математиком, жена математичарки је много мање. Нарочито када гледамо људе који су на положанима, на катедрама за математику, на математичкимм институтима, то су углавном мушкарци.“

Ови интервјуи осветљавају животни и професионални пут математичарки и недвосмислено поручују да не постоји универзални рецепт за постизање успеха, али и да се математика и свакодневни живот неминовно преплићу.

„Математика је основна категорија на којој почива једно друштво“, сматра Вучићевићева . „Зато мислимо да ова изложба може да промени угао гледања на положај жена у друштву и у науци. Желимо да инспиришемо младе математичарке да се храбро отисну у свет науке и да их мотивишемо да постављају питања јер је то једини прави пут до успеха.“

© Центар за промоцију науке „Математичарке широм Европе“ од 21. септембра до 7. октобра на Савском шеталишту на Београдској тврђави
Жена, формула за друштво по мери човека: Изложба о математичаркама на Калемегдану - Sputnik Србија
„Математичарке широм Европе“ од 21. септембра до 7. октобра на Савском шеталишту на Београдској тврђави

Наука, плес и тачка

Манифестацију отвара плесни перформанс „Тачка је оно што нема делова“ у понедељак, 21. септембра, у 19 часова на Летњој сцени Београдске тврђаве који, кроз плес, истражује математичке идеје. Перформанс ће пратити дигитална анимација, што ће гледаоцима пружити нову димензију математике.

„Плес и математика јесу два језика, али и комплементарне области које, када се доведу у везу, комуницирају као једно“, објашњава Данијела Вучићевић. „Математика јесте креативна, носи идеје, али она плесом може да постане опипљива и доступна неком коме је далеко.“

Осим главне изложбе, у Научном клубу Београд организована су научнопопуларна предавања, а сваког дана, од 16 до 20 часова, на Савском шеталишту све истраживачки настројене шетаче чека математички полигон на коме ће бити у прилици да провежбају и одиграју различите математичке операције.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала