Амбасадор Израела: Признали смо Косово 4. септембра

Пратите нас
Нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је да нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не Косово, јер је, како је рекао, Израел признао Косово 4. септембра.

Иначе, 4. септембра су потписани споразуми у Белој кући у две варијанте, а само у документу који је потписала Приштина стоји признање косовске независности од стране Израела, јер Београд није хтео да се сложи с тим, али није могао ни да спречи суверену одлуку Израела.

Израелски амбасадор је то данас поновио у изјави за телевизију Н1, истичући да је на инаугуралном састанку са председником Србије Александром Вучићем разговарао о побољшању односа две земље, а на питање како је Вучић коментарисао израелско признање Косова, Вилан је навео да то није нешто чиме је Вучић задовољан и да не подржава тако нешто, пренео је Танјуг.

Последња страна Споразума о економској нормализацији на столу у Белој кући - Sputnik Србија
Шта пише у споразуму о сарадњи Београда и Приштине
„Али, Израел је суверена држава и то је наша одлука. Споразум је потписан, то није нешто што ћемо ја или Вучић да променимо. Ми треба да радимо на унапређењу односа, а не да се бавимо превише нечим што је урађено пре две и по недеље у Вашингтону“, поручио је амбасадор Израела.

„Сада треба да се видимо на који начин да не дозволимо да то утиче на односе Србије и Израела“, рекао је Вилан.

Подсетимо, Вилан је пре пет дана, непосредно након што је предао акредитиве председнику Вучићу, рекао за Танјуг да Израел технички још није признао Косово, али је истакао да је то део недавно постигнутог споразума у Вашингтону:

„Што се тиче Косова, имамо изјаву израелског премијера о обостраном признању Израела и Косова. До сада нисмо предузели додатне кораке на терену, али, то је део споразума потписаног у Вашингтону“, рекао је тада Вилан.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала