Израелско признање тзв. Косова — сви о њему причају, а нико га није видео

© Tanjug / Филип КраинчанићЗастава Косова
Застава Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
После потписивања споразума о нормализацији односа Београда и Приштине у Вашингтону, са свих страна стижу опречне информације о израелском признању самопроглашене независности Косова. Једни тврде да је ствар решена, други да ће се то још разматрати, а чак ни на званичном сајту министарства спољних послова приштинских институција — нема потврде.

Нови амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан у својој последњој изјави тврди да нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не самопроглашену независност Косова, јер је, како је рекао — „Израел признао Косово 4. септембра“.

Међутим, власти привремених приштинских институција, годинама склоне да „на сва звона“ објаве када добију признање за своју самопроглашену независност, чак и када је то признање повучено или чак ни не постоји, овог пута нису деловале.

На списак земаља које су признале самопроглашену косовску независност од 2018. године није уписана нити једна држава, чак ни Израел, за који су косовски политичари после састанка у Белој кући тврдили да је експресно признао лажну државу Косово.

Додатну забуну око израелског признања пре само пет дана подгрејао је и сам амбасадор Израела у Београду, јер је тада за Танјуг изјавио да Израел технички још није признао Косово, али да је то део недавно постигнутог споразума у Вашингтону.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, иако се недавно писаном поруком обратио Приштини, о признању није рекао ни реч.

Ни амерички званичници нису много пажње посветили последњој тачки споразума из Вашингтона, јер, како су данима истицали, фокус потписаног документа је на економској нормализацији. 

Председник Србије Александар Вучић са америчким председником у Овалној соби - Sputnik Србија
Једна тачка споразума Београда и Приштине нова јабука раздора Америке и ЕУ

У последњој тачки споразума, који је званични Београд потписао, наведено је да је Србија (Београд) сагласна да отвори трговинско представништво и представништво државног министарства у Јерусалиму 20. септембра 2020. године и да своју Амбасаду пресели у Јерусалим до 1. јула 2021. године. У документу који је потписала Приштина у тачки 16 стоји да се Косово (Приштина) и Израел слажу да се међусобно признају.

Управо је ту последњу тачку у споразуму званични Београд видео као изазов у односима са Тел Авивом о којем ће се тек расправљати, а у израелским медијима је тим поводом освануо текст насловљен „Грешка Израела на Балкану“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала