На Косову банкротирало око 5.000 предузећа

CC BY 2.0 / Flickr / Marco Verch / Празан новчаник
Празан новчаник - Sputnik Србија
Пратите нас
Око 5.000 предузећа затворено је на Косову због посљедица пандемије, а овај број до краја године може бити и већи, пише Економија онлајн.

Према речима председника Пословне асоцијације Косова Агима Шахинија те информације су веома забрињавајуће.

"Од марта па надаље, према нашим проценама и информацијама са терена, око 5.000 предузећа је зауставило своју активност, банкротирало и ово је велика брига. Верујем да ће овај број бити још већи до краја године, а процедуре за гашење предузећа су компликоване“, рекао је.

Шахини каже да је косовска економија у паду због смањења страних инвестиција као и интересовања локалних предузећа за нове инвестиције.

"Привреда се суочава са озбиљним падом, било због страних инвестиција, било услед пада интереса локалних предузећа за нове инвестиције. Смањила су се и улагања дијаспоре, где смо имали само 10 процената онога што смо имали прошле године, а косовском тржишту недостаје око 500 милиона евра свежег новца који долазе из дијаспоре“, навео је он.

Власник „Агрокосова холдинга“ Хазизу Тафајт наводи да је пандемија у свим предузећима изазвала потешкоће и да је директно смањен апотрошња јер 70 одсто предузећа није радило.

"Надам се да ће ова ситуација бит превазиђена што је пре могуће и надам се да ће косовске институције успети да имају на уму да је локалној производњи у овом тренутку потребна подршка да би превазишла ову изузетно тешку ситуацију“, рекао је Тафајт.

Тафајт каже да су изгубили су велики део потрошње, али се нада да ће повратком угоститељства бити обновљено локално тржиште.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала