Помпео: Радимо на коалицији која ће зауставити „Северни ток 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање цеви гасовода "Северни ток 2", "Академик Черски", у немачкој луци Мукран
Брод за полагање цеви гасовода Северни ток 2, Академик Черски, у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон ствара коалицију како би омела завршетак изградње гасовода „Северни ток 2“, изјавио је за немачки „Билд“ амерички државни секретар Мајк Помпео. Америка сматра да пројекат представља ризик за Европу јер постаје зависна од руског гаса, а претња је и Украјини и све то „дубоко узнемирава многе Немце“, каже Помпео.

„Надамо се да изградња ‘Северног тока 2’ неће бити завршена, радимо на томе да осигурамо стварање коалиције која ће то спречити. Надамо се да ће немачка влада доћи до истог закључка због онога што се догодило с Наваљним и због реалних опасности по безбедност а у вези зависности од руског гаса“, навео је први човек Стејт департмента.

Поред САД, против гасовода иступа Украјина и неколико европских земаља.

После инцидента с руским блогером и опозиционаром све су јачи гласови у Немачкој, па и у Европи, који траже обустављање пројекта. Многи, пак, указују и на последице које би конкретно Немачка и компаније учеснице претрпеле због тога. Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да питање Наваљног и пројекат гасовода треба посматрати одвојено.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала