Руско Тужилаштво тражи да саслуша Наваљног у Немачкој

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаРуски блогер и опозиционар Алексеј Наваљни
Руски блогер и опозиционар Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско Државно тужилаштво жели да саслуша блогера Алексеја Наваљног и сазна детаље његовог путовања у Новосибирск и Томск. Тужилаштво је, заједно са саобраћајном полицијом, упутило одговарајући захтев немачком Министарству правде, преноси РТ.

Истражитељи намеравају да провере верзију тровања руског држављанина и да директно сазнају како се он осећа.

Запослене у Тужилаштву занима ко је испланирао службено путовање Наваљног и ко му је био пратња од тренутка полетања из Москве до хоспитализације у Омску. Руско Тужилаштво такође интересује због чега је опозиционар мењао хотелске собе док је боравио у Томску.

Поред тога, од немачких експерата тражени су резултати свих анализа и токсиколошког истраживања.

Планирано је да блогер буде саслушан у Немачкој. Министарство правде те земље примило је документ и тренутно га проучава.

Полиција саслушала око 200 људи

На сајту саобраћајног одељења Министарства унутрашњих послова Русије за Сибирски федерални округ саопштено је да је полиција саслушала око 200 људи у вези са инцидентом са Наваљним, као и да се запослени у Фонду за борбу против корупције поново саслушавају.

Истиче се да се наставља провера пред истрагу, коју је покренуло Западно-сибирско саобраћајно Тужилаштво у вези са хоспитализацијом Наваљног 20. августа у Омску.

„Током провере, сарадници саобраћајне полиције спровели су широк спектар истражних радњи. Како би се дошло до информација које би допринеле да се поново састави слика онога што се догодило, саслушано је око 200 људи. Реч је о грађанима који били у контакту с Наваљним или су били сведоци његовог боравка у Томску и Томској области, као и неким од путника који су летели у истом авиону са њим“, наведено је у саопштењу.

Поред тога, додаје се да, узимајући у обзир појављивање видео-снимака у медијима, коментара, интервјуа са различитим верзијама разлога за оно што се догодило, саобраћајна полиција спроводи додатне мере провере. Конкретно, истражитељи поново саслушавају запослене у Фонду за борбу против корупције који су пратили Наваљног током путовања.

У саопштењу се, за крај, наглашава да „истражитељи анализирају добијена објашњења, стручна мишљења и друге информације и документе“.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину.

Руски блогер и лидер опозиције Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
У хотелу у ком је био одсео Наваљни није пронађено ништа сумњиво

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Тужилаштво и полиција Русије започели су своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа. Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера. Пошто је захтев хитно прослеђен, Москва је очекивала једнако брз одговор од немачке престонице, али није добила никакве информације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала