За пораз је крив Закон о слободи вероисповести — Душко Марковић резимирао протекле изборе

© AP Photo / Visar KryeziuПремијер Црне Горе Душко Марковић
Премијер Црне Горе Душко Марковић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Доношење Закона о слободи вероисповести несумњиво је утицало на пад подршке Демократској партији социјалиста (ДПС) на недавно одржаним изборима, изјавио је премијер Црне Горе Душко Марковић.

Марковић, који је био носилац листе ДПС-а на изборима 30. августа, рекао је да је намера била да „уреде слободу вероисповести и правни положај верских заједница“.

„Од почетка смо знали да ће СПЦ бити снажно против тог закона, али није било дилеме за нас да треба да идемо у том правцу. Прагматични политички разлози су нас упозоравали да није у изборној години доносити комплексне законе који могу изазвати различито расположење јавности. Али смо сматрали да свака одговорна власт не треба да наслеђена питања оставља за наредне владе и генерације, него да се храбро и одлучно то стави на дневни ред“, рекао је Марковић, гостујући на РТЦГ.

Скулптура Скочиђевојка у старом граду у Будви - Sputnik Србија
Дуг списак задатака: Највећи изазови пред владом Црне Горе

Тај закон је, како тврди, „неправедан хипотетички речено само у једном делу, што је укидао монопол СПЦ“.

Марковић је, такође, оценио да се у Црној Гори догодио „свесрпски атак“, пренеле су „Вијести“.

„То је прерасло у поруку или политички поклич одбране светиња, односно враћања Црне Горе у такозвани српски свет. То је резултирало незапамћеном кампањом и уплитањем у унутрашње прилике Црне Горе и изборни процес изван Црне Горе, а СПЦ ставило као кључног политичког актера који се не само борио за поништење тог закона, него је СПЦ укључила у изборни процес и креирање коалиције, избор носиоца листе коалиције, своје свештенике је укључила у изборну кампању, која је имала непримерен садржај проклињања гласача ДПС-а који би евентуално гласали за тај закон...“, казао је Марковић, а потом додао:

„Имали смо једну невиђену ситуацију у савременом свету, а са иностраних адреса Црна Гора је означена као земља која прогони вернике и жели дискриминацију једног народа“.

Једино што је било демократски, према оцени Марковића, био је изборни дан.

О аферама и кадровским променама

На питање колико су афере утицале на изборни резултат, он је одговорио да је ДПС на удару у сваком изборном процесу, додајући да се слаже се онима који кажу да су те афере у значајној мери умањиле њихов углед и политички рејтинг, као и окренуле један број гласача.

Штаб ДПС-а у Подгорици - Sputnik Србија
Осипа се ДПС, испливале сумњиве донације

Марковић је најавио и да ће бити кадровских промена у ДПС-у, истичући да се за то и лично залаже.

Он је рекао да ДПС ужива велику подршку грађана, али да је резултат испод очекивања те партије и пројектованог резултата.

„Мислим да ће то ићи према врху странке, не мислим само да је то кључно питање у овом тренутку за ДПС. Ми ћемо сада као опозициона странка, у другачијој улози, морати да дефинишемо наш нови политички, савремени приступ опозиционе борбе. То подразумева да сада нећемо бити у првом плану да доносимо и одговарамо за тешке одлуке“, рекао је, између осталог, Марковић.

Он је додао да су кадровске промене до пакета свеобухватних реформи унутар ДПС-а која има за циљ да остане снажно при својим програмским опредељењима, али истовремено, као је нагласио, да се „брзо врати на власт, када се за то стекну услови, на ванредним или редовним изборима“.

Марковић је рекао да би добро да Црна Гора има брзо конституисан парламент и нову Владу, јер су проблеми велики. Нова Влада и председник треба да сарађују, казао је он.

Марковић је политичким противницима поручио да „не лицитирају“ политичком моћи председника државе Мила Ђукановића, наводећи да је она неспорна и да не би требало тиме да се баве.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала