Црни прах са шљокицама прекрио Смедерево, народ узима ствар у своје руке /видео/

© Tanjug / Раде ПрелићЖелезара Смедерево
Железара Смедерево - Sputnik Србија
Пратите нас
Црни прах поново је прошлог викенда прекрио центар Смедерева и околна насеља. Узнемирени грађани сигурни су да се ради о спорној руди сидерит, коју је Железара увезла из Турске. Они најављују тужбу против кинеске компаније која управља фабриком.

Сличан инцидент догодио се крајем јула када је утврђено да мистериозни прах долази из Железаре, која је у производњу убацила ту нову руду. Тада је фабрици наређено да спорну руду истовара искључиво ноћу, када нема ветра.

Црни прах прекрива Смедерево

У удружењу "Покрет тврђава" кажу да није битно да ли се истовара дању или ноћу, јер се руда при најмањем ветру рашири по целом граду.

© Фото : Спутњику уступио Никола КрстићЦрни прах поново прекрива Смедерево
Црни прах са шљокицама прекрио Смедерево, народ узима ствар у своје руке /видео/ - Sputnik Србија
Црни прах поново прекрива Смедерево

"Поново је на све стране расута црна прашина која је масна и има некакве шљокице. Потпуно су прекирвена насеља око железаре, усеви, прах је на симсовима прозора, у собама. Наставили су претовар руде из Турске, они то не крију, тако да верујемо да је то у питању исти проблем", каже за Спутњик активиста овог удружења Никола Крстић.

Он додаје да овога пута Удружење случај није пријавило Републичкој еколошкој инспекцији, јер сматра да се тиме ништа не постиже, да инспектори добро знају шта се дешава, али не реагују.

У међувремену одржан је и протест, грађани су блокирали смедеревски кеј и оближњу луку из које се руда истоварује, али како кажу, још им се нико није обратио, а желе да разговарају са надлежнима у Министарству екологије, али и са амбасадорком Кине Чен Бо.

"Обратили смо се амбасади Кине, јер је очигледно да је она утицајнија од наших институција, надамо се да они могу да изврше притисак на Железару. Видимо да је разговор са амбасадорком у Бору дао резултате, топионица у Бору је стала, док не реше проблем са загађењем", подсећа наш саговорник.

Тужбе су једини пут

Он додаје да су грађани одлучили да "тровању" стану на пут на начин који је изгледа једини могући, да туже ХБИС Групу, која је преузела Железару.

"То ће бити колективна тужба мештана, нашег дружења и адвокатске канцеларије из Београда која ће и заступати случај на суду, а бави се искључиво питањима енергетике. Узели смо узорке црне прашине и сада тражимо референтну лабораторију која ће их испитати. Надам се да је то рудна прашина о којој се прича, да није нешто још горе, мада је и то јако опасно, канцерогена је ако се удише у дужем временском периоду", каже Крстић.

У Смедереву је активна и неформална група грађана "Еко стража" која објављује резултате квалитета ваздуха у самом граду, који су ових дана алармантни.

© Фото : Спутњику уступио Никола РистићЦрни прах у баштама и двориштима житеља Смедерева.
Црни прах са шљокицама прекрио Смедерево, народ узима ствар у своје руке /видео/ - Sputnik Србија
Црни прах у баштама и двориштима житеља Смедерева.
"У ноћи између недеље и понедељка, у периоду између поноћи и четири сата ујутро, када се иначе ради претовар те руде, концентрација ПМ чеситца била је шест пута изнад дозвољене. Била је око 300 микрограма и то више сати у континуитету. Није то инцидент који је трајао сат времена, то је трајно страшно загађење, опасно по здравље", упозорава наш саговорник.

После првог инцидента Железара је објавила да примењује нове мере превенције за сузбијање прашине, да је појачана контрола претовара, као и да се спорна руда додатно кваси при руковању.

На позив Удружења грађана "Покрет Тврђава" да држава хитно реагује, тада је одговорио министар за заштиту животне средине Горан Триван, који није искључио подношење кривичне пријаве против надлежних у Железари.

Како сазнајемо у Инспекцији за заштиту животне средине, поједини грађани пријавили су поновно падање црнопраха по двориштима. Реч је о станарима кућа које се налазе непосредно уз ограду Жељезаре.

Инспектори примећују да се, без обзира на загађење, у том делу Смедерева и даље подижу куће.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала