Екстремизам и параноја: Извештај Хрватске тајне службе „открива“ геополитичку игру Србије

© Tanjug / Зоран ЖестићПодизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности
Подизањем шаховнице на тврђави у Книну је почела централна прослава Дана победе и домовинске захвалности - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска тајна служба СОА објавила је извештај у којем је оценила политичко стање у Србији, Црној Гори, али и другим земљама региона.

„Србија и даље на спољнополитичком и безбедносном плану настоји да балансира у односима између Русије и Запада. Примера ради, као кандидаткиња за чланство у ЕУ, Србија и даље не следи рестриктивне мере ЕУ против Русије. Током ове године Србија је значајан фокус ставила и на јавно промовисање јачања односа с Кином“, стоји у шестом јавном извештају хрватске тајне обавештајне службе СОА, преносе „Новости“.

Стјепан Месић - Sputnik Србија
Ком Месићу веровати – миритељу са Србима или Туђмановом саветнику

СОА констатује да су „и даље присутне појаве великосрпског екстремизма у појединим државама. Прецизира се да се то манифестује негирањем територијалне целовитости и суверенитета Хрватске, али и других држава, попут Косова, БиХ и Црне Горе“.

„Овај се екстремизам јавно очитује кроз иступе и окупљања великосрпских екстремистичких организација, као и коришћење других јавних окупљања, у којима се, уз екстремистичке поруке, уништавају и хрватски државни симболи. Великосрпски екстремизам пропагира и поруке против ширења ЕУ и НАТО-а на југоисток Европе, уз истицање привржености Русији“, наводи СОА.

Хрватски обавештајци оценили су и догађаје у Црној Гори, утврдивши да „ситуација обележава друштвени расцеп између прозападних суверенистичких снага и просрпских снага, које су против чланства Црне Горе у НАТО-у, те за снажније везивање Црне Горе уз Русију“.

СОА наводи да су прилике на југоистоку Европе, од БиХ и Србије до Македоније и Албаније, и даље нестабилне и да су неке од тих држава оптерећене појавама радикалних исламистичких и националистичких снага.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Агресију договорили Изетбеговић и Туђман

Закључак СОА је да је безбедносна ситуација у Хрватској стабилна и да прошле године није било ни догађаја, ни појава које би у већој мери угрозиле безбедносне прилике.

„Тренутно не постоје назнаке, нити видљиви потенцијали значајније дестабилизације безбедносних прилика“, порука је из годишњег извештаја, уз нагласак да екстремизам у Хрватској нема ни снагу, ни подршку јавности.

Истовремено, наводи се да поједине државе прикупљају податке, а понекад и активно обавештајно делују према Хрватској.

„Ради се о државама које са Хрватском имају отворена питања или Хрватску, самостално или у склопу евроатлантских интеграција, виде као супарника или безбедносно-политички изазов“, пише у извештају, али се не наводи о којим је земљама реч.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала