Лавров пред Генералном скупштином УН: Спречити покушаје слабљења система контроле над наоружањем

© POOL / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров говори у Генералној скупштини УН
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров говори у Генералној скупштини УН  - Sputnik Србија
Пратите нас
Потребно је зауставити покушаје слабљења система контроле над наоружањем, како би се одржала глобална стабилност, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у видео-обраћању у име земаља Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) током недеље високог заседања Генералне скупштине УН.

Један од главних задатака светске заједнице, како је рекао министар иностраних послова Русије, требало би да остане решавање сукоба искључиво мирним, дипломатским средствима у оквиру преговора на основу међународног права. Министар сматра да би безусловни приоритет требало да буде проширење сарадње у борби против тероризма и његовог спајања са организованим криминалом. Он је позвао да се спрече покушаји слабљења система контроле наоружања, разоружања и неширења.

„Неопходно је блокирати покушаје слабљења система контроле наоружања, разоружања и неширења оружја како би се одржала глобална стабилност“, рекао је он.
Стални представник Русије при УН Василиј Небензја  - Sputnik Србија
Русија о америчком ултиматуму: Желе одрешене руке за употребу силе  

Претње модерног доба

Он се осврнуо на различите претње модерног доба.

„Данас, нажалост, у различитим регионима света настављају да бесне оружани сукоби. Њима се додају оштре претње модерног доба: међународни тероризам, нарко и сајбер-криминал, климатске промене. Ове године тај списак је допуњен још једном страшном претњом – пандемијом вируса корона, која је изазвала озбиљне кризне појаве у социјално-економској и другим областима“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, све је теже реаговати на глобалне проблеме из године у годину, посебно у условима растуће разједињености светске заједнице. Лавров је нагласио да је таква ситуација је у великој мери повезана са одсуством жеље неких земаља да узму у обзир законите интересе других држава.

Како је рекао, у току је наметање концепата и стандарда попут „светског поретка, заснованог на правилима“. То је праћено покушајима мешања у унутрашње послове држава, применом унилатералних санкција кршећи права Савета безбедности УН, манифестацијама нетрпељивости и мржње.

Јачање свестране сарадње

Руски министар нагласио да је свет уморан од раздвајања, а да оружани сукоби, међународни криминал и нови изазови, укључујући пандемију вируса корона, захтевају јачање свестране узајамне помоћи и сарадње.

„Али природни ток историје не може се преокренути. Данас на међународној сцени јачају нови центри економског раста, расте потреба за решавањем оружаних сукоба искључиво мирним путем, повећава се узајамна зависност. Свет је уморан од линија раздвајања, поделе држава на 'своје'  и 'туђе', свет тражи јачање свестране узајамне помоћи и сарадње. Другим речима, циљеви који су формулисани пре 75 година приликом настанка УН постају све актуелнији“, истакао је министар.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Захарова: Пентагон монструозно лаже кад говори о Другом светском рату

Лавров је такође назвао апсурдним покушаје ревидирања историје, умањивања улоге народа који су дали одлучујући допринос победи над фашизмом. Он је позвао да се памте лекције историје, ода почаст подвизима војника-ослободилаца, као и да се осигура безбедност споменика подигнутих у њихову част.

Према речима шефа руске дипломатије, у савременим условима УН треба да остане ефикасна структура која спроводи координисан рад у строгој сагласности са својом повељом, не сме се дозволити разводњавање мандата главних тела система УН и дуплирање њихових овлашћења, што ће само одложити постизање жељених циљева.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала