Мандић открио када би могао да буде постигнут договор о новој црногорској влади

© Фото : Демократски фронтАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија
Пратите нас
Андрија Мандић, председник Нове српске демократије, оценио је да ће парламентарна већина у Скупштини Црне Горе бити формирана у среду као и да ће први задатак нове власти бити поправљање стања у правосуђу и борба против корупције и организованог криминала.

Мандић је рекао да је динамика у досадашњим преговорима представника три коалиције које су освојиле већину на изборима „добра“, преноси Ин4с.

Споразум три коалиције о принципима будуће Владе Црне Горе - Sputnik Србија
Седам кључних тачака будуће црногорске владе /видео, фото/

„Узимајући у обзир да велики број субјеката треба да чини Владу Црне Горе, динамика је добра. Оно што је од изузетног значаја је да би ми у среду требало да имамо конституисану парламентарну већину из које ће потом да настане Влада Црне Горе. Равно 41 посланик, који чине парламентарну већину, имају добру жељу и намеру да конституишу владу, али смо такође послали позив странкама националних мањина да су и за њих врата отворена. За све њих има места“, навео је Мандић.

Он је додао да је позив послат и оним странкама које су се определиле да ће свој став о учешћу објавити након одржавања парламентарних избора.

„Имамо озбиљну намеру да мењамо Црну Гору, а посебно нам је важан задатак обрачун са организованим кириминалом и корупцијом“, истакао је он.

Сматра да приликом конститусиања Скупштине не треба да постоји сарадња са ДПС-ом, и појашњава да је то опозициона странка која је 30 година владала Црном Гором, као и да због резултата те владавине, нова власт треба да „буде власт дисконтинуитета, а не континуитета“.

„Црна Гора је данас заробљено друштво. Та такозвана дубока држава која постоји, а коју је изградила Демократска партија социјалиста тражи темељно преиспитивање. Имамо проблем у правосуђу, владавини права и велики проблем са организованим криминалом и корупцијом, велики проблем у економској равни и нова влада треба да се посвети тим питањима“, наводи Мандић.

Истакао је да је Демократска партија социјалиста најбројнија у парламенту са 28 мандата, с тим што, како је навео, након изборног пораза „та странка треба да нађе свој пут и да се профилише“.

Говорећи о односу са председником Србије, прецизирао је да је он „српски политичар из Црне Горе“ и додаје да се „понаша као представник српског народа“.

„Говорим истину и имао сам прилику да видим шта су урадили ранији председници Србије. Оно што је сигурно је да нико више није урадио за Србе у Црној Гори од Александра Вучића и то се не може демантовати, јер су конкретни резултати тог учинка видљиви свима на овом простору“, подвукао је Мандић.

Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Ђукановић: Амфилохију ћемо срушити сваки камен који постави на Цетињу, и из шуме ћемо бранити државу

Поручио је да Срби у Црној Гори нису национална мањина, да је то њихова држава, као и да желе да са матицом имају најбоље могуће односе.

Према речима Мандића, Ђукановић се „понаша потпуно као опозиција“.

„Бити опозиција у Црној Гори је стање повећане слободе и релативно смањене одговорности за изговорену реч, тако да сам ја његову изјаву доживео као представника опозиционе странке који жели да хомогенизује властито бирачко тело које је пољуљано изборним поразом. То су поруке којим је показао завидну политичку вештину да од аутократе и апсолутног господара Црне Горе за веома кратак рок може да пређе на резервне положаје опозиционог политичара. Мада, колико сам приметио, више се ту радило о присталицама, нисам приметио да он хоће да пође у шуму“, сматра Мандић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала