Одложен Сајам књига у Београду

© Sputnik / Радоје Пантовић63. Међународни сајам књига у Београду
63. Међународни сајам књига у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Међународни београдски сајам књига, чије је одржавање било планирано за термин од 25. октобра до 1. новембра, одлаже се за средину децембра ове године, уколико то епидемиолошке прилике буду дозволиле, саопштило је предузеће Београдски сајам.

Како се надлежни Републички кризни штаб до овог тренутка није изјаснио у прилог одржавању Сајма књига, нити о понуђеним организационим модалитетима и безбедносним гаранцијама које је Београдски сајам понудио, процењено је да у периоду који је преостао до првобитно планираног термина, у потпуно неизвесним условима функционисања, више није могуће квалитетно и поуздано извршити припреме за ту манифестацију, наведено је у саопштењу Београдског сајма.

У саопштењу се додаје се да ће Београдски сајам и даље пратити препоруке и епидемиолошке процене Кризног штаба и у договору с издавачима, излагачима и другим учесницима Сајма књига донети одлуку која ће бити у најбољем интересу манифестације.

Далеко је децембар

Градски секретар за културу Иван Карл није желео додатно да коментарише саопштење Београдског сајма, наводећи да је његов садржај потпуно јасан.

63. Међународни сајам књига у Београду - Sputnik Србија
Могу ли београдске улице и тргови спасити Сајам књига? /видео/

На питање да ли ће, уколико у децембру епидемиолошка ситуација не буде погодна за одржавање масовне манифестације каква је Сајам књига, град бити отворен за нека алтернативна решења, Карл је одговорио: "Далеко је децембар. Епидемиолошка ситуација је, као што знате, врло неизвесна и променљива, тако да сада ништа не можемо да планирамо".

Према његовим речима, Град Београд ће свакако подржати одржива решења у свакој области, па и овој.

"Саопштење Београдског сајма о одлагању Сајма књига је прецизно и понашаћемо се у оквирима реченог. Што се других алтернативних иницијатива тиче, саслушаћемо и размотрити сваки предлог", навео је Карл, одговарајући на питање да ли је Град Београд отворен за предлоге појединих издавача да се Сајам књига одржи делимично у онлајн форми, а делимично на отвореном простору.

Представник самосталних издавача и власник „Чигоја штампе“ Жарко Чигоја у изјави за Спутњик је навео да су издавачи на претходном састанку с представницима градских власти, предузећа Београдски сајам и Одбора за организацију Сајма књига исказали јединствени став да не желе да учествују на тој манифестацији под условима који су им понуђени.

„Два су разлога због којих не желимо да учествујемо на Сајму књига. Један је здравствени, а други економски. Ја први не желим да ризикујем здравље посетилаца и свих оних који учествују на Сајму књига. А цене закупа сајамског простора које су нам понуђене нису прихватљиве за већину издавача“, рекао је Жарко Чигоја.

Логично решење

Председник Удружења издавача и књижара Србије Дејан Папић рекао је за Спутњик да је одлука о одлагању овогодишњег Сајма књига у Београду „једина логична која се могла донети“.

„То је било једино могуће решење, јер се ни посетиоци, ни излагачи не смеју доводити у ризик, здравствени и сваки други. Да ли ће бити Сајма књига у децембру, остаје да се види. Нека нада постоји“, рекао је Папић.

Он је додао да ће се о економским условима за учешће издавача на Сајму књига, односно о ценама закупа сајамског простора, које је већина издавача проценила као превисоке с обзиром на укупну економску ситуацију – тек разговарати.

„О томе се сада ништа не може рећи објективно. Свакако не верујем да би та манифестација у децембру могла да личи на оно што смо навикли да Сајам књига буде у октобру, када се иначе одржава. Највише смо оштећени ми издавачи, као и читаоци, али у таквој смо ситуацији, нажалост“, рекао је Папић.

Поједини издавачи, међутим, најављују током октобра појединачне манифестације и акције, којима ће се потрудити да читаоцима надоместе радост дружења с књигама, на коју су навикли у октобру.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала