Путин у УН: Доступна вакцина, забрана оружја у свемиру, зелени коридор... /видео/

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаГовор Владимира Путина у УН
Говор Владимира Путина у УН - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин пети пут се обратио Генералној скупштини Уједињених нација. Овог пута говор руског лидера се није чуо са трибине конференцијске сале, већ са екрана – у виртуелном формату.
На почетку свог говора, руски председник је подсетио на значај јубилеја - 75. година од уништења нацизма и оснивања УН. 
„Ове године светска заједница обележава две, без преувеличавања, историјске годишњице: 75. годишњицу окончања Другог светског рата и формирање Уједињених нација. Немогуће је преценити значај ових, заувек повезаних, догађаја“, рекао је Путин.

Повеља УН остаје главни извор међународног права, али, према речима руског лидера, УН мора да се мења у складу са реалностима.

"1945. године је поражен нацизам, уништена је идеологија агресије и мржње. А искуство и дух савезништва, схватање те огромне цене која је плаћена за мир и заједничку победу, омогућили су да се изгради послератни светски поредак. Његов безусловни темељ био је Устав УН, који је до данас остао главни извор међународног права", додао је он.

„СБ УН треба да узима у обзир интересе свих држава“, сматра Путин.

Право вета пет сталних чланица СБ УН је потребно и оно одражава реалну војно-политичку равнотежу у свету.

Председник се осврнуо и на претње које сву све веће у свету: тероризам и трговину наркотицима. Ипак, највећи проблем је пандемија вируса корона.

„Оценити размере шока због вируса корона за сада није могуће. Дуго ће се опорављати глобална економија“, рекао је Путин, додавши да ће за то бити потребна нестандардна решења.

Русија је, навео је председник, отворена за партнерство у борби против вируса корона и предлаже да се одржи видео-конференција о вакцинама. Он је предложио да се службеницима УН бесплатно дају вакцине против овог вируса. 

„Русија је спремна да пружи службеницима УН сву неопходну квалификовану помоћ. Између осталог, предлажемо да бесплатно предамо нашу вакцину за добровољну вакцинацију службеника УН и њених сектора“, изјавио је руски лидер.

Руски лидер је нагласио да вакцина против вируса короне у догледној будућности треба да буде доступна свима.

Путин је преложио стварање зелених коридора, слободних од трговинских ратова и санкција, пре свега за основне намирнице, лекове, средства прве помоћи. Уопште, да се светска трговина ослободи од свих препрека, нелегитимних санкција што би подстакло глобални раст и смањило незапосленост.

„То је заиста највећи глобални социјални проблем, зато је мисија политике – успостављати трговинске путеве, заједничким пројектима, поштеном конкуренцијом, а не везивати руке бизнису и пословној иницијативи“, нагласио је Путин.

Русија позива САД на узајамно обуздавање у развоју ракетних система

Путин је навео да Русије до сада није чула реакцију САД и њихових савезника о предлогу Москве да се уведе мораторијум на распоређивање копнених ракета средњег и кратког домета.

„Рачунамо на међусобну уздржаност када је реч о размештању нових ракетних система“, рекао је Путин.
Он је истакао да је Русија још прошле године увела мораторијум на размештање копнених ракета средњег и кратког домета у Европи и другим регионима света и да ће га се придржавати све док се САД буду суздржавале од таквих мера", подсетио је руски председник.

Он је понудио водећим светским силама да на правном нивоу закључе споразум којим се забрањује распоређивање оружја у свемиру или употреба силе према космичким објектима.

Путин је позвао све државе да покажу политичку вољу, мудрост и далеководост у решавању светских проблема.

Генерална скупштина УН раније је препоручила лидерима и министрима да сниме видео-поруке које ће бити приказане у сали Генералне скупштине, где ће присуствовати највише по двоје дипломата из сваке земље. Као алтернативу емитовању видео-снимака предложена је опција у којој би стални представници држава при УН читали говоре својих лидера.

Истовремено, лидерима није забрањено да дођу и лично говоре, али за то би прво морали да прођу двонедељни карантин по доласку у Њујорк.

Њујорк, где се налази седиште УН, у почетку је био жариште епидемије у Сједињеним Америчким Државама. У најгорим данима у држави Њујорк умирало је више од 700 људи дневно. У таквој епидемиолошкој ситуацији постало је очигледно да се годишња недеља Генералне скупштине УН на високом нивоу неће одвијати у уобичајеном формату.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала