Револуција, снови и рокенрол на „Док'н'ритам“ фестивалу

© Док и ритам промоДок и ритам
Док и ритам - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пето издање фестивала музичког документарног филма „Док'н'ритам“ који почиње вечерас пројекцијом филма „Сужени снови“, доноси велики број премијера, разноврстан такмичарски програм, музичке књиге и нове теме из света музике и филма.

Покажи ми рок револуцију

Фестивал свечано отвара филм „Покажи ми слику: Прича о Џиму Маршалу“, који иза портрета познатог рокенрол фотографа говори о рок револуцији и борби за слободу шездесетих година прошлог века.

Музичка страна документарних остварења све више заузима значајну позицију на филмској сцени Србије.

„Очување музичких докумената и афирмација жанра музичког документарног филма мисија је фестивала коју Док'н'ритам већ пету годину спроводи у дело“, каже за Спутњик уметничка директорка фестивала Сандра Ранчић.

Од првог дана, овај фестивал поставља нове стандарде и инспирише младе ауторе да истражују и стварају своје музичке документарце.

Експанзија после Оскара

„Када је пре више година музички документарац добио Оскара свима је било јасно да је музички филм у експанзији. Потпуно је природно да ћемо у наредних 20 година имати много музичких документараца јер је рокенрол обележио двадесети век“, верује уметничка директорка Док'н'ритма.

Под отвореним небом, за публику свих генерација Док'н'ритам доноси филмове из целог региона.

„Нови аутори у региону доста се базирају на прошлост што је и логично јер је рокенрол сцена бивше Југославије била једна од најважнијих сцена с ове стране планете“, сматра Сандра Ранчић. „Сарадња држава бивше Југославије мора да постоји јер је наш најлепши заједнички именитељ – музика. Једини начин да се сви боље осећамо јесте да се повезујемо, да говоримо и бележимо истину“.

Светска премијера „Индекса“

У наредним данима, публика ће моћи да види 15 филмова из такмичарског програма и 12 премијера, међу којима се издваја филм о саставу „Индекси“. Светска премијера „Индекса“ нимало случајно заказана на дан рођења Даворина Поповића показује нам како је један од најаутентичнијих појава југословенске музичке сцене током четири деценије лутала од авангарде до фестивалских шлагера и назад.

У оквиру „Notabook“ програма музичке књиге биће представљена издања „Пола века суботичке популарне културе“ аутора Тихомира Мишића и „Бунт деце социјализма – прича о новом таласу“ Душана Весића.

„За све Азромане припремили смо специјалну промоцију књиге бубњара Азре, Бориса ЛеинераСве био је ритам’. Познати гости бубњари и публика моћи ће са Борисом да разговарају путем зума, а књига ће моћи да се купи у тиражу од 10 примерака само док траје промоција“ наглашава селекторка фестивала.

У такмичарском програму наћи ће се и филмови „Кино Шишка“, „Туста“, „Буре Барета“ и „Викторија, 15“ о малој бубњарки и ученици рок кампа за девојчице, а ко ће освојити награду Филмског центра Србије одлучиваће жири у саставу: редитељ Милорад Милинковић, драматург, филмски и музички критичар Александар Јанковић и музичар и глумац Марио Кнежевић, фронтмен састава Зостер. Награде ће бити додељене последње вечери фестивала после чега ће, у сарадњи са Бунт рок фестивалом, публика моћи да ужива у концерту састава „Вива вопс“.

View this post on Instagram

#Repost @domkulture_studentskigrad • • • • • • Dom kulture Studentski grad Peti Dok'n'Ritam, festival muzičkog dokumentarnog filma, održaće se u terminu 22 -25.9. u prostorima Doma Kulture Studentski Grad. Pod sloganom Peti DnR = čista Petica, u ovim kovidljivim vremenima donosi nam raznovrstan i stavom zavodljiv program : U takmičarskoj selekciji pogledaćemo 15 filmova ( iako je program revidiran u skladu sa epidemiološkom situacijom) a čak 13, domaća publika pogledaće premijerno. Festival Dok'n'Ritam sa ponosom predstavlja svetsku premijeru filma o najvažnijoj jugoslovenskoj grupi, sastavu Indexi. Posebno emotivan momenat je činjenica da će svetska premijera biti održana 23. septembra, na dan rođenja Davorina Popovića, pevača grupe Indexi. Program Notabook donosi tri nove knjige. Festival će otvoriti film Džim Maršal - Pokaži mi sliku, a po izboru Bunt Rok Festivala, koncert zatvaranja ovogodišnjeg izdanja Dok-en-ritma, biće koncert sastava Viva Vops. Ulaz je slobodan. @doknritamfest #doknritamfest #sandrarancic #uDOMiKulturu #domkulturestudentskigrad #dksg #mpntr #drmilicvukasinovic #indexi #buntrokfestival #burebareta #goranbare#rokkampzadevojcice #repetitor #protestuzemljikarijesa #protest #miloradmilinkovic #marioknezovic #njujorhodocasce #kinosiska #svebiojeritam #buntdecesocijalizma #laguna #beograd #srbija #septembar #2020

A post shared by Dok'n'Ritam Festival (@doknritamfest) on

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала