Само за одрасле: Задруге, Фарме и Парови – у глуво доба ноћи

© Fotolia / Mita Stock ImagesДевојка са даљинским управљачем гледа телевизију
Девојка са даљинским управљачем гледа телевизију - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ријалити прогами суочени су са одлуком која може да им уништи рејтинг. РЕМ је наложио да се емитовање таквих садржаја ограничи на период од 23 до 6 сати ујутру, јер штетно утичу на младе. Иако постоји армија гледалаца која ће бити незадовољна, многи су сагласни да је то први корак ка нормализацији медијског простора.

Ближи ли се крај потпуној слободи ријалити програма? Према правилнику који треба да буде израђен, Задруге, Парови и остале Фарме моћи ће да се емитују само седам сати и то након 23 часа. У термину филмова за одрасле, или што би се у шали рекло – по јефтинијој струји.

Спутњик је овим поводом контактирао надлежне, стручњаке али и некадашње учеснике ријалитија. Свима смо поставили исто питање, шта мислите о новој одлуци РЕМ-а:

Владан Вукосављевић, министар културе и инфомисања

„Ово су закаснели, али охрабрујући потези пробуђеног РЕМ-а“.

© Sputnik / Дејан СимићВладан Вукосављевић
Само за одрасле: Задруге, Фарме и Парови – у глуво доба ноћи - Sputnik Србија
Владан Вукосављевић

Бранка Оташевић, телевизијски критичар

„Ово је најмање што је РЕМ могао да учини и добар је знак да је нешто паметно почело да се ради. Рекла бих да до промене долази од тренутка када се донекле променио састав тог тела, откад су дошли Вишња Аранђеловић и професор Цвејић. Чланови сада успевају да наметну једно разумно и рационално решење. Ово није никаква цензура. Ово је минимум онога што може да се уради да се, не само малолетници који се помињу, него и сви паметни грађани Србије заштите од те поставке и тих глупости које метастазирају. Сваки нормалан човек може само да поздрави ту одлуку и да јој се радује“.

© ФотоБранка Оташевић
Само за одрасле: Задруге, Фарме и Парови – у глуво доба ноћи - Sputnik Србија
Бранка Оташевић

Ева Рас, глумица и некадашња учесница ријалитија

„РЕМ је бог. Шта каже РЕМ, тако ће бити. Ми поборници ријалитија не можемо ту ништа да помогнемо. Ако РЕМ одлучи да тога нема, неће га бити, као што нема ни других ствари. Ја сам поборник ријалитија, али ту не могу ништа, иако их подржавам и веома волим. То је форма овог времена и нема земље где тога нема“.

Неда Тодоровић, професорка Факултета политичких наука у Београду

„На први поглед ми се чини да је ово први корак који је неопходан да се ограничи погубни утицај ријалити програма на публику која их гледа, а та публика је оних 35 одсто који немају основну школу или су је једва завршили. Утицај ријалити програма на ту врсту публике је катастрофалан и сматрам да би у свакој нормалној земљи било логично да се то ограничи и уместо тога тој публици понуди нешто сасвим друго. Шта су поруке које емитују ти програми? Шта могу бити поруке када имате опскурне личности проблематичних каријера, које масовно шире најнижу врсту примитивизма и то оним најнезаштићенијим групама становништва, које спадају у тих 35 одсто са најнижим образовањем?“

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала