Шта пише у документу који је данас потписан у Београду /фото/

Пратите нас
Привредне коморе Србије и тзв. Косова Заједничком изјавом, која је данас потписана у присуству високе делегације америчке владе, изразиле су обострану подршку побољшању економских и свеукупних односа две стране, а посебно споразумима, који су потписани у Вашингтону 4. септембра.

У изјави стоји да је процес нормализације односа између две стране основни предуслов за побољшање економског и друштвеног статуса свих грађана у региону и да представља предуслов за постизање свеукупног економског, друштвеног и политичког развоја Западног Балкана.

Изјавом су подржали иницијативу регионалне сарадње мини Шенген јер је она, како се наводи, важан корак ка просперитету и унапређењу стабилности и конкурентности у читавом региону Западног Балкана.

Такође, истакли су неопходност да стране остану чврсто посвећене потписаним споразумима и да обезбеде њихову имплементацију кроз пажљиво израђен акциони план који гарантује успех.

Изразили су уверење да ангажовање ДФЦ са својим партнерима и његово стално присуство у региону демонстрира снажну посвећеност САД да допринесу бољим економским перспективама читавог региона ЗБ.

Такође, две коморе ће наставити да пружају помоћ на сваки могући начин како би се постигла одржива економска нормализација.

Изјава такође предвиђа формирање заједничког тима за економску сарадњу, који би чинили пословни лидери и стручњаци који се баве економском нормализацијом, а који би радили и у Београду и у Приштини.

Примарна улога тима јесте да активно доприноси процесу економске нормализације и пружа помоћ и смернице свим странама које су у тај процес укључене, то јест владама, пословној заједници, ДФЦ, ЕXИМ банци, институцијама САД и ЕУ.

Такође, у оквиру тима формираће се секторске групе у којима ће се разматрати, надгледати и развијати пројекти из специфичних сектора:

Група за развој инфраструктуре како би се допринело инфраструктурним пројектима који се баве наставком изградње аутопута Мира, између Ниша и Приштине, реконструкцијом и модернизацијом железничких линија и њихових веза са лукама на Јадранском мору, изградњом и модернизацијом инфраструктуре за индустријске зоне и обезбеђивањем технологија за пројекте везане за производну енергије из отпада итд. 

Адам Болер и Ана Брнабић после потписивања Заједничке изјаве у Палати Србија - Sputnik Србија
Вучић: Гренел је дошао на идеју да заједнички обновимо зграде Министарства одбране и Генералштаба

Група за производњу и диверсификацију одрживе енергије, која се бави диверсификацијом енергије, за подршку отварању електране у којој се користе литијумске батерије у региону и истраживање и експлоатација литијума и осталих драгоцених руда.

Затим тим за изградњу фабрике стакла у региону, чиме се обезбеђује добављач за читав регион и слично.

Група за развој агро-туризма, која би истражила могућности развоја одрживог туризма заснованог на понуди локалних природних ресурса као нпр. Копаоника и Брезовице, Руговске клисуре и слично.

Две стране изражавају пуно поверење да ће бити имплементирани раније потписани споразуми.

То су поновно успостављање ваздушног саобраћаја између Београда и Приштине, обнављање и модернизација железничке инфраструктуре на „источном“ правцу Ниш-Дољевац- Мердаре-Приштина и изградња „аутопута мира“ Ниш-Мердаре-Приштина.

Ти споразуми обезбедиће основу и инструменте за значајно побољшање конкурентности, економске кохезије и повезаности у читавом региону Западног Балкана, наводи се у изјави.

Коморе ће пружати подршку свим странама у идентификовању пројеката, извођењу студија изводљивости и другим потребним активностима, чији је циљ побољшање диверзификације снабдевања енергијом и допринос економском, друштвеном и еколошком развоју и користима за локалне заједнице.

Потписнице поздрављају намеру ДФЦ-а да обезбеди финансирање гарантне шеме за обезбеђивање кредита за мала и средња предузећа.

Заступници пословних заједница позивају све заинтересоване стране да узму активно учешће у унапређењу економске нормализације предвиђене вашингтонским и осталим споразумима, чија би пуна и благовремена примена ангажовала креативни, економски, природни и научни потенцијал региона у целини.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала