Упозорење за Загреб: Најјачи потрес се још није догодио, ако се догоди биће тридесет пута јачи

CC0 / Pixabay / Загреб, Хрватска
Загреб, Хрватска - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Томислав Фикет из Хрватске сеизмолошке службе изјавио да страхује да Загреб тек очекује снажан земљотрес који би могао да буде тридесет пута јачи од земљотреса који је у Загребу направио доста велику материјалну штету 22. марта.

 

Како наводи хрватски портал Индекс загребачки разорни потрес из марта ове године оставио је велике материјалне штете, али и променио живот Загрепчанима. Највише онима које очекује обнова порушеног, али и многима који су након потреса у трајном страху од новог великог подрхтавања тла у главном граду Хрватске.

Од тог мартовског земљотреса тло загреба се не смирује, а слабији потрес догодио се рано јутрос. Хрватски сеизмолог Томислав Фикет, међутим, каже да је ситуација таква да се ово још може наставити, јер се релаксација тла још догађа.

"Сам потрес је последица напетости која се догодила и та енергија се у тренутку потреса ослободила па се то полако поравњава и то је оно што и даље осећамо као потрес", објашњава он.

Али, упитан може ли Загрепчане макар умирити речима да су мирни од неког већег и снажнијег земљотреса, његов одговор је: "Нажалост, не. То бих могао рећи да се тај јачи потрес догодио."

Према његовим речима, то би значило да Загреб погоди земљотрес јачине 6,3 до 6,5 по Рихтеру, што је земљотрес тридесетак пута јаче од оног који је у Загребу направио доста материјалне штете 22. марта.

Фикет је објаснио у какво стању је сеизмолошка служба.

"Државна сеизмолошка мрежа састоји се од 17 сталних станица. Од тога су четири донација Града Загреба и чине загребачку мрежу. То је оно што одржава Сеизмолошка служба, која ради нон-стоп. Суседна Италија, на пример, има хиљаде станица. Словенија има преко 50. Једноставно се ради о томе да смо држава која има незахвалан облик и да би се могло квалитетније покрити територија, треба нам густа мрежа станица, за које немамо средстава", казао је Фикет.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала