Блумберг: Русија је лидер на светском тржишту пшенице

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва озиме пшенице
Жетва озиме пшенице  - Sputnik Србија
Пратите нас
Последњих година Русија је озбиљно повећава свој удео на светском тржишту пшенице и тежи да учврсти своје лидерство у тој сфери, пише Блумберг.

Аутор чланка подсећа да је за последњих 20 година Русија од државе-увозника пшенице постала извозник са 20 одсто светских залиха. Руску пшеницу купује више од 100 држава – Египат, Филипини, Саудијска Арабија. Недавно им се придружио и Алжир. Аутор чланка то сматра „пробојем“.

Прошле недеље, Алжирска агенција за житарице објавила је спремност за куповину производа из Русије са следећег тендера.

„Приметан је вртоглави раст како обима производње тако и обима извоза пшенице из Русије. Она је предузела велике напоре да повећа свој удео на тржишту и тај удео наставља да расте“, рекао је директор британске компаније CRM AgriCommodities Џејмс Боулсворт.

У чланку се наглашава да је Русија за 10 година преузела од ЕУ и САД значајан удео светског тржишта. У Египат на пример, Русија је освојила 80 одсто тендера, док ће испоруке Алжиру нанети озбиљан удар Француској за коју је ова афричка држава највећи увозник робе. 

Међутим, аутори чланка упозоравају да би у блиској будућности Русија Канада и Аустралија могле постати конкуренти Москве, с обзиром на пораст њихове производње.

У чланку се наглашава да руски пољопривредници користе нове приходе за куповину првокласне опреме што је омогућило да се повећа принос и прошире складишта за чување пшенице како би се боље контролисала цена.

„Пшеница им је тако доброг квалитета да из године у годину откривају све нова и нова тржишта“, рекао је економски експерт из британске брокерске компаније Marex Spectron Георгиј Славов.

По његовом речима, ниски расходи за логистику помогли су Русији за освоји део тржишта од таквих извозника као што су САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала