Бугарски експерт: Када је реч о протестима, Борисов почиње да личи на Трампа

© Sputnik / Александр Юрьев / Уђи у базу фотографијаПоглед на главни град Бугарске, Софију
Поглед на главни град Бугарске, Софију - Sputnik Србија
Пратите нас
Када је реч о протестима, бугарски премијер Бојко Борисов почиње да личи на америчког председника Доналда Трампа, сматра социолог Евелина Славкова из агенције за социолошка истраживања „Тренд“ и истиче да му многи говоре да је криминалац, а да им он одговара да слуша здрав разум и да ће се борити да остане на власти до краја.

Део бугарског друштва жели да председник земље Румен Радев и премијер Бојко Борисов седну за преговарачки сто и дођу до неког договора, а део наставља да захтева оставку премијера. Има и оних који желе да влада остане на власти, а да оставку поднесе председник, сматра Славкова.

Како је рекла, за сада је мала вероватноћа да Радев и Борисов заиста могу о нечему да се договоре.

„С једне стране, ако Радев седне да се договара с Борисовом, то ће бити схваћено као издаја председника, а с друге, можда ни Борисов не види смисао тога да седне и нешто коментарише“, изјавила је Славкова за „Нову“.

Истовремено, експерт из агенције „Галуп интернешенал“ Пирван Симеонов каже да протести трају већ више од два месеца, али да није било оставке, због чега се може очекивати да ће актуелна влада успети да заврши свој мандат без подношења оставке.

„Разговарали смо о томе још од првих дана протеста. То је тактика Борисова – да покуша да остане до самог краја и да даје новац“, рекао је Симеонов.

Према речима социолога, Борисов рачуна на то да таквих револуционарних расположења нема у самом друштву, за разлику од демонстраната.

„Борисов почиње да подсећа на Трампа – против њега протестују космополитска интелигенција и левица. Говоре му да је криминалац, а он им одговара да слуша ћутљиву већину и здрав разум и да ће остати до краја“, додала је експерт.

Подсетимо, потпредседник бугарске владе, министар одбране Красимир Каракачанов у уторак је поново позвао председника и премијера Бугарске на дијалог, истакавши да ако се настави тренд подела и конфронтације, Бугари ризикују да постану мањина у својој земљи. С тим у вези, председник је рекао да је спреман на дијалог само ако Борисов исприча о пореклу компромитујућих информација и шемама корупције.

Иначе, раније је саопштено да су у јучерашњим сукобима на протестима у Софији повређена три полицајца, а да је једна особа приведена.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала