Копенхаген ће до 2025. године постати први карбонски неутралан град

Пратите насTelegramOdyssey
Главни град Данске, Копенхаген, поставља стандарде за „паметне“ градове света тако што ће до 2025. године постати први који је потпуно карбонски неутралан.

Копенхаген је познат по својим каналима, одличној бициклистичкој култури, снажној економији, укусним јелима, задивљујућој архитектури и љубазним становницима. То је један од градова са најсрећнијим становништвом, а то је углавном због краћег радног времена, бесплатног образовања, дужег годишњег одмора и високог нивоа здраве личне интеракције.

Данци дефинитивно знају да уживају у животу, и држе високе стандарде у свему. Њихова вода с чесме се свакодневно строго тестира због чега је веома чиста, угодна за пиће и нема потребе за додавањем хлора и хемикалија, а доступна је бесплатно на бројним локацијама у граду.

Копенхаген је себи 2009. године поставио амбициозан циљ када је био домаћин ЦОП15 глобалне климатске конференције, а то је да буде мотивација, инспирација и пример другим градовима широм света, пише кликс.ба.

У склопу Париског споразума о климатским променама, Европска унија се обавезала да ће бити карбонски неутрална до 2050. године. Седамнаест чланова Алијансе карбонски неутралних градова је обећало да ће карбонску емисију до 2025. године смањити за 80 посто. Копенхаген је тада најавио да ће до 2025. године постати први карбонски неутралан град те је сада на добром путу. Главни град Данске се обавезао да неће испуштати угљен-диоксид у атмосферу. Другим речима, карбонске емисије се балансирају финансирањем еквивалентне количине уштеде на другим местима.

Карбонска неутралност се може постићи на два начина:

  • балансирањем емисије угљен-диоксида уклањањем изван природних процеса
  • уклањањем или одвођењем угљен-диоксида из атмосфере како би се створила надокнада за емисије на другим местима.

Како би се смањила карбонска емисија, потребно је елиминисати употребу угља. Угаљ мења плин, али је то још једно фосилно гориво. Прави одговор је имплементација 100 посто обновљивих енергетских система.

Циљ Копенхагена да буде карбонски неутралан до 2025. године је уско повезан на раст, запосленост и квалитет живота.

Овај град је 2014. године постао главни град Зелене Европе те представља модел за „зелену економију“. Данска је одлучна да до 2050. године постане потпуно независна од фосилних горивима.

Смарт Сити Копенхаген је практично лабораторија у којој се живи, то је град где се тестирају паметне технологије како би се пронашла решења за изазове које доносе урбанизација и климатске промене. Употреба паметне технологије помаже у унапређењу доживљаја града.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала