Кремљ: Русија поштује обавезе Конвенције о забрани хемијског оружја

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrПразна улица поред зидина Кремља због увођења карантина у Москви
Празна улица поред зидина Кремља због увођења карантина у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ одбацује оптужбе за постојање забрањених токсичних супстанци: Русија поштује све обавезе Конвенције о забрани хемијског оружја, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Апсолутно је недопустиво присуство хемијског оружја или неког њиховог елемента и у Русији и у Европи или негде другде, јер настављамо да поштујемо све обавезе Конвенције о забрани хемијског оружја“, рекао је Песков новинарима.

Он је додао да није важно шта председник Русије Владимир Путин мисли о „Новичоку“, будући да се ни он ни његово окружење не баве развојем хемикалија, нити су хемичари. Важно је колико је ова супстанца опасна и смртоносна.

„Важно је шта су о овоме више пута говорили и изражавали стручњаци, укључујући и оне који су својевремено били укључени у производњу ове супстанце“, прецизирао је Песков.

Од свега што су рекли стручњаци и специјалисти битно је колико је ова супстанца опасна и смртоносна, као и чињеница да се ова супстанца синтетизовала, синтетише и може се синтетизовати у многим земљама света у било ком тренутку.

„И трећа ствар, која није увек могућа, а често и немогућа, јесте утврђивање порекла ове супстанце, јер се она може синтетизовати у разним лабораторијама. То је оно што кажу стручњаци. То не може да каже Путиново окружење, они нису хемичари, само може да констатује шта су рекли специјалисти“, додао је Песков.

Одговарајући на питање да ли се о овој ситуацији извештава председник, Песков је рекао: „Наравно“.

Последњи килограм бојних отрова који је имала Русија уништен је 27. септембра 2017. Тако је циљни програм земље, који се спроводи од 1996. године, завршен пре рока, а Русија је сто одсто испунила своје обавезе према Конвенцији о забрани хемијског оружја, елиминишући око 40 хиљада тона токсичних супстанци.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Лекари су 7. септембра пробудили Наваљног из коме.

Наваљни је раније данас отпуштен из болнице.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Тужилаштво и полиција Русије започели су своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа. Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера. Пошто је захтев хитно прослеђен, Москва је очекивала једнако брз одговор од немачке престонице, али није добила никакве информације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала