Нова слика главног града: На Калемегдану засађене палме /фото/

© Фото : ЈКП „Зеленило-Београд“Испред павиљона је засађено шест стабала високог квалитета, увезених из Шпаније
Испред павиљона је засађено шест стабала високог квалитета, увезених из Шпаније - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је данас на зеленој површини испред павиљона Цвијете Зузорић на Калемегдану засадило егзотичну врсту дрвећа – палме. Ово је први пут у Београду да су на јавној зеленој површини засађена стабла палми.

Засађено је шест стабала врсте Trachycarpus fortunei. Саднице су веома високог квалитета, а увезене су из Шпаније. Стручњаци ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд су одабрали примерке који су висине око 3.5 метра, једнаког раста. Саднице ће одмах по садњи дати естетски ефекат на овој зеленој површини. Палме су засађене у два реда (по три стабла) како би се нагласио улазак у парк Калемегдан и прилаз павиљону.

© Фото : ЈКП „Зеленило-Београд“Испред павиљона је засађено шест стабала високог квалитета, увезених из Шпаније
Нова слика главног града: На Калемегдану засађене палме /фото/ - Sputnik Србија
Испред павиљона је засађено шест стабала високог квалитета, увезених из Шпаније
Последњих година смо сведоци промене климе, која се полако мења од континенталне и постаје сличнија субмедитеранској. Зиме у Београду су постале благе и без екстремно ниских температура. Због тога се отворила могућност да „Зеленило-Београд“ по први пут на јавну зелену површину засади палме које до сада нису биле карактеристичне за ово наше поднебље. Ипак, озелењавање егзотама није нешто што не постоји у Београду. У приватним вртовима годинама уназад налазе се успешно одгајени одрасли примерци палми, банана, маслина и сл.  Врста палме која је засађена данас на Калемегдану веома добро, без оштећења, подноси ниске температуре до -15 степени Целзијуса.

© Фото : ЈКП „Зеленило-Београд“Одабрани су примерци висине око 3.5 метра, једнаког раста
Нова слика главног града: На Калемегдану засађене палме /фото/ - Sputnik Србија
Одабрани су примерци висине око 3.5 метра, једнаког раста

Приликом данашње садње „Зеленило-Београд“ је применило  све потребне технолошке мере. Пажљиво је направљено структурно земљиште за садњу, које ће омогућити садницама добре услове за развој. Супстрат се састоји од мешавине хумуса и две фракције шљунка, како би се обезбедила дренажа. Испод садница је постављен такође дренажни слој и извршено је њихово анкеровање.

© Фото : ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд су одабрали примерке који су Током зимских месеци стабла палми ће се штитити повезивањем крошње и заштитом дебла од ниских температура
Нова слика главног града: На Калемегдану засађене палме /фото/ - Sputnik Србија
Током зимских месеци стабла палми ће се штитити повезивањем крошње и заштитом дебла од ниских температура
Током зимских месеци стабла палми ће се штитити повезивањем крошње и заштитом дебла од ниских температура.

У току наредних дана ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд ће око палми извршити садњу кугластих форми фотиније, лаванде и сезонског цвећа, чиме ће зелена површина испред павиљона Цвијете Зузорић добити свој финални, несвакидашњи изглед.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала