Пресешће им купус: Спремне казне због „Коронијаде“ у Мрчајевцима

Пратите насTelegramOdyssey
Гужве под шатрама, непоштовање дистанце и неношење маски обележили су лажну „Купусијаду“ у Мрчајевцима, која је угрозила здравље многих. Организатори, ипак, неће проћи некажњено. Санитарна инспекција је изашла на терен и забележила стање, према коме ће суд одредити казне више и од 150.000 динара. Исто чека све који буду организовали нешто слично.

Ни епидемиолошке мере, ни надзор при уласку у земљу, ни сва упозорења нису спречили одржавање лажне „Купусијаде“ у Мрчајевцима, али можда ће високе новчане казне неодговорнима послати поруку да неће проћи некажњено уколико се буду играли са здрављем других људи.

Огромне казне за неодговорне

Адвокат Миланче Миладиновић потврдио је за Спутњик да је у Мрчајевцима дошло до драстичног кршења одлука које су Влада Србије и локалне самоуправе донеле због ситуације са вирусом корона и предочио да због тога угоститељима и гостима, којима је санитарна инспекција забележила прекршаје, прете новчане казне чију ће висину одредити прекршајни суд.

Он је указао на то да је санитарна инспекција, поред епидемиолошких, сигурно затекла и друге прекршаје и да би на основу затеченог стања казне за правна лица могле да буду од 150.000 динара па навише, док ће за физичка лица која су кршила мере казна бити најмање 5.000 динара.

„Све што важи за овакву врсту окупљања важи и за она приватна. Ако се мере попут дистанце, а пре свега бројности, драстично прекораче, то може да буде под лупом надлежних органа, пре свега прекршајног суда“, истакао је Миладиновић.

Могуће тужбе за злоупотребу назива

Он је напоменуо и да организатори праве „Купусијаде“ могу да покрену поступак против свих који су злоупотребили назив те манифестације.

„Уколико је њима наступила некаква штета, они имају право да је кроз парнични поступак наплате од тих ’организатора‘, јер је де факто у свим медијима објављено да се ’Купусијада‘, додуше самозвана, одржала. Неко је користио име те манифестације без икакве сагласности организационог одбора и локалне самоуправе“, објаснио је Миладиновић.

© Sputnik / screenshot/Marko AsaninОрганизатори праве „Купусијаде“ могли би да туже све који су злоупотребили тај назив
Пресешће им купус: Спремне казне због „Коронијаде“ у Мрчајевцима  - Sputnik Србија
Организатори праве „Купусијаде“ могли би да туже све који су злоупотребили тај назив

Председник савета месне заједнице Мрчајевци Радослав Богићевић потврдио нам је да би Град Чачак и власник назива „Купусијада“ могли да туже оне који су тако називали догађања у Мрчајевцима протеклих дана.

Он је подвукао да су окупљања на своју руку организовали угоститељи и напоменуо да су сви благовремено били обавештени о томе да „Купусијаде“ ове године неће бити.

„С обзиром на догађања у вези са короном и одлуку кризног штаба да забрани окупљања више од 30 људи, Град Чачак, туристичка организација и месна заједница „Мрчајевци“, као суорганизатори  ’Купусијаде‘, званично су одлучили да те манифестације ове године не буде“, истакао је Богићевић и додао да због тога одбор те манифестације није ни формиран.

Масовна окупљања – најопаснија

Епидемиолог и члан краљевачког штаба за ванредне ситуације Радован Чеканац за Спутњик је подсетио да су масовна окупљања најопаснија, поготово у периоду када се број оболелих смањује, јер смиривање ситуације наводи људе да се опусте.

„На територији Краљева смо имали једну велику шатру са 500 људи, пунолетство у селу. Инспекције обилазе и пишу казне, али на страну казне када то може да изазове повећан број оболелих, што ме је и забринуло. Након пет, шест дана од те прославе имали смо скок у Краљеву. Било је до два оболела, а већ следећег дана седам. Срећом, то се смирило“, сведочи Чеканац.

Одлуком Кризног штаба за борбу против вируса корона, окупљања више од 30 људи су забрањена, а тиме индиректно и прославе. Међутим, упркос упозорењима надлежних, масовна окупљања одржана су и крајем августа у Смедереву и Врњачкој Бањи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала