Руски амбасадор: Америчке санкције Мадуру у супротности са међународним правом

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПредседник Венецуеле Николас Мадуро
Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке санкције против председника Венецуеле Николаса Мадура због сарадње са Ираном представљају још један пример дрског притиска на Каракас који је у супротности са међународним правом, изјавио је за Спутњик руски амбасадор у Венецуели Сергеј Мелик-Багдасаров.

„Поново се суочавамо са неоснованим оптужбама. Ако неко покушава да се оправда у очима међународне заједнице, уводећи једностране санкције против независне државе, њеног руководства и представника државне власти под изговором њихове сарадње са другом независном државом, нека онда објасни која је то конкретно норма међународног права или споразума, или резолуција Савета безбедности УН прекршена“, упитао је дипломата.

Он је подсетио да су против Венецуеле већ на снази бројне америчке рестриктивне мере које немају никакве везе са међународним правом и режимом санкција УН.  

„Можда се Вашингтон једноставно уплео у сопствене репресалије, доживљавајући кризу жанра? Све у свему, у питању је још један пример дрског притиска на Каракас који је у супротности са међународним правом“, нагласио је амбасадор.

Сједињене Америчке Државе су у понедељак увеле санкције Мадуру због сарадње са Ираном. Према речима америчког државног секретара Мајка Помпеа, „иранске власти су скоро две године сарађивале са нелегитимним венецуеланским режимом како би заобишле ембарго УН на оружје“.

У Венецуели су јануару прошле године почели масовни протести против Мадура, недуго након што је положио заклетву. Лидер опозиције Хуан Гваидо прогласио се за привременог председника на основу чињенице да је у тренутку „државног преврата“ био председник парламента.

Неке европске земље и Сједињене Америчке Државе признале су Гваида за председника. Мадуро је, са своје стране, Гваида назвао „америчком марионетом“. Русија, Кина, Турска и друге државе подржавају легално изабраног председника Мадура.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала