Шведска јача војску уз помоћ алкохола

CC0 / freeimage4life / Точење алкохолног пића
Точење алкохолног пића - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Шведска је повећала порез на алкохол како би ојачала буџет за одбрану. „Осетићете да чините добро дело док петком пијуцкате пиво“, поручила је министарка финансија.

Шведска влада повећала је порез на алкохол с циљем покретања економије и финансирања војне стратегије земље, што укључује велико појачање одбране.

Заједно са повећаним порезом на цигарете, дуван за жвакање и никотинске производе, очекује се да ће повећање пореза донети око милијарду круна (110 милиона долара).

Према речима министарке финансија, повећање пореза помоћи ће у финансирању повећане одбрамбене потрошње.

„Осетићете да чините добро дело док петком пијуцкате пиво“, рекла је министарка финансија Магдалена Андерсон за новине Експресен.

Нове цене ће ступити на снагу 1. јануара 2023. године, пет година након последњег повећања пореза на алкохол.

Продаја и опорезивање алкохола било је строго регулисано у Шведској, а пића са садржајем алкохола изнад 3,5 процента доступна су само преко државног Системболагета који има монопол на тржишту. Порези већ чине већи део малопродајних цена, са порезом на алкохол који чини око 32 процента коначне продаје, заједно са ПДВ-ом од око 20 процената. То шведско тржиште алкохола чини једним од најскупљих у Европи.

Процењује се да ће флаша вина поскупети за око круну (0,11 долара), алкохол ће коштати неколико круна више, а пиво 0,25 више (2 цента).

До сада је ове године, усред пандемије Ковид-19 и затворених граница, продаја пива у Системболагету нагло порасла. Између јануара и августа, Системболагет је продао 26,5 милиона више литара пива и јабуковаче него током истог периода 2019. године, зарадивши 34 милиона долара. Расла је и продаја вина и ликера.

Од завршетка хладног рата, оружане снаге Шведске постепено су се трансформисале из великих снага које су у стању да поднесу инвазију у оне које су се фокусирале искључиво на међународне напоре. Овај тренд се манифестовао у величини буџета (2,4 процента БДП-а 1990. године, 1 проценат 2018. године) и броју војника (180 000 крајем 1980-их наспрам неких 20 000 данас). Последњих година, међутим, тренд је преокренут, усред повратка регрутације и поновне милитаризације стратешког острва Готланд у Балтичком мору.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала