Америка наставља офанзиву на Балкан ― на реду Хрватска

© AP Photo / Petr David JosekАмерички државни секретат Мајк Помпео
Амерички државни секретат Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички интерес за Балкан не престаје. После преузимања косовског питања у своје руке, амерички председник Доналд Трамп послао је свог човека на европску турнеју, а после посете Словенији, његова следећа станица је - Хрватска.

Мајк Помпео, државни секретар Сједињених Америчких Држава, ускоро долази у Хрватску, а како наводе хрватски медији, са њим ће се у Дубровнику састати председник Владе Андреј Пленковић и министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

Тачан датум доласка још се утврђује, али како јавља загребачки Јутарњи лист, посета Трамповог човека Хрватској догодиће се у току следеће недеље.

Теме разговора, наводи лист, осим билатералних односа, биће у вези са укидањем виза, избегавање двоструког опорезивања, али интерес је САД и да се разговара о увођењу 5Г мреже, што је била кључна тема када је Помпео недавно посетио Словенију.

Америка, наиме, жели да њене компаније раде на развоју 5Г мреже, а не кинеске, што је уосталом и део споразума недавно потписаног између САД, Србије и тзв. Косова у Вашингтону, додаје се у тексту.

Помпео је недавно на европској турнеји, осим Словеније, посетио и Пољску, Чешку и Аустрију, са агендом да упозори НАТО савезнике на “опасност од растућег утицаја Кине и Русије”, односно на нужност одбацивања „Хуавеја“ као глобалног технолошког лидера у развоју мрежа нове генерације, али и на потребу диверсификације снабдевања гаса и нафте.

Лист подсећа и на чињеницу да Американци Хрватима нуде нове борбене вишенаменске авионе Ф-16 и да су се јавили на тендер са званичном понудом.

Такође, једна од тема разговора биће и градња ЛНГ терминала на Крку, што је и амерички стратешки интерес  да потисне руски гас, јер преко Крка Европа може да се снабдева гасом.

Тема ће сигурно бити и положај Хрвата у Босни и Херцеговини, односи у региону. Хрватска је потписница Дејтонског споразума,  закључује се у тексту.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала