Категорично не са Истока: Пропао план Европске уније

Пратите нас
Група источноевропских земаља одбацила је нови план Европске уније за поступање с мигрантима, задавши ударац напорима за решавање једног од најтежих европских проблема.

Лидери Мађарске, Пољске и Чешке, који сви имају оштар антиимиграцијски став, у разговору са највишим званичницима ЕУ одбацили су најновију идеју Уније због недовољно „чврстог“ односа према мигрантима.

Разговори су одржани поводом покушаја ЕУ да реформише правила за азиланте, пет година након што је континент захватила мигрантска криза.

Европска комисија објавила је у среду нове планове за пооштравање граничне контроле и поједностављене процедуре за протеривање одбијених азиланата.

Међутим,  мађарски премијер Виктор Орбан каже да мере нису отишле довољно далеко, инсистирајући на томе да избеглице морају најпре да прођу контроле у камповима ван Европе.

Нема напретка - има много промена, али то још увек није напредак“, рекао је Орбан новинарима након разговора у Бриселу са чешким и пољским колегама и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Заједно са Словачком, ове три државе чине Вишеградску групу, која се жестоко опирала претходним напорима ЕУ да расподели избеглице користећи систем обавезних квота.

Орбан је рекао да му се „тон предлога“ више свидео, али је додао да је „основни приступ непромењен“.

„Они би желели да управљају миграцијама, а не да заустављају мигранте“, навео је Орбан и нагласио: „Мађарски став је - зауставите мигранте. То су две различите ствари“.

Према новом плану ЕУ, земље Уније које не желе да приме мигранте, уместо тога, могле би да се ангажују у процесу повратка у своје домове оних чији су захтеви за азил одбијени.

Чешки премијер Андреј Бабиш одбацио је ту идеју као „темељну глупост“. 

Ангела Меркел Себастијан Курц - Sputnik Србија
Нова свађа Меркелове и Курца

„На први поглед се чини да Европска комисија још увек није схватила да да бисмо зауставили илегалну миграцију морамо да зауставимо илегалне мигранте чим кроче на европско тло“, рекао је Бабиш.

Његов пољски колега Матеуш Моравијецки казао је да ће се Вишеградска група држати својих захтева за „најригорознијом и најефикаснијом политиком граничне контроле“.

„Желимо да спречимо проблеме у извору, уместо да морамо да се бавимо огромним и контроверзним предлозима које имамо од 2016. до 2018. године о мигрантској политици“, рекао је он.

Након састанка са тројицом лидера, Урсула фон дер Лајен је на Твитеру објавила да су имали „добру дискусију“ и да су „постигли договор да блиско сарађују“.

Планови ЕУ су разочарали и оне с друге стране расправе, активисти за права миграната осуђујући их за ксенофобију и популизам, јавља АФП.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала