Лавров: Покушаји САД да обнове санкције против Ирана – без перспективе

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Ирана и Русије, Мухамед Џавад Зариф и Сергеј Лавров
Министри спољних послова Ирана и Русије, Мухамед Џавад Зариф и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушаји САД да обнове санкције Савета безбедности УН против Ирана немају никакве перспективе, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, истакавши да Русија неће градити своју политику на основу агресивних америчких захтева.

„Чули смо да су САД саопштиле да, упркос вољи читаве међународне заједнице, полазе од тога да се санкције СБ УН против Ирана обнављају по жељи Вашингтона. То су покушаји (обнављања санкција) незаконитим средствима, немају никаквих изгледа“, истакао је Лавров.

Такође је додао да Москва и Техеран категорички одбацују покушаје САД да уведу ембарго на оружје Ирану.

Према његовим речима, Русија неће градити своју политику узимајући у обзир агресивне захтеве Америке да прекине сарадњу са Ираном.

„Да, чујемо да је у Вашингтону објављено да они који не буду следили америчко тумачење тренутне ситуације да сви морамо обновити све санкције против Ирана, да ће сви бити кажњени додатним мерама на линији САД – економским и другим. Русија ни на који начин неће градити своју политику на основу тих агресивних, противзаконитих захтева који немају правну снагу“, истакао је Лавров након састанка са иранским колегом.

Руски министар је изразио наду да ће друге земље, које сарађују са Ираном, такође заузети принципијелан став по том питању.

Он је додао да Москва и Техеран намеравају да развијају трговинску сарадњу, упркос америчким санкцијама.

„С обе стране је потврђена жеља за даљим јачањем трговинско-инвестиционих веза. Ми се, наравно, сусрећемо са незаконитим једностраним санкцијама САД и њиховим притиском на Иран, што је усмерено на економску изолацију Техерана. То апсолутно противречи свим нормама међународног права и Светске трговинске организације“, истакао је руски министар.

Он је додао да су се стране договориле да наставе реализовање великих заједничких пројеката, пре свега, у сфери енергетике, нуклеарне енергетике и у транспортној области.

Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је 19. септембра да су санкције Савета безбедности УН против Ирана поново ступиле на снагу, упркос томе да се у Организацији не слажу са тим. Земљама, које не буду поштовале „обавезе“ у циљу реализације санкција, Помпео је запретио „последицама“. Након тога је председник САД Доналд Трамп потписао указ о увођењу оштрих економских санкција против оних који буду учествовали у испорукама ненуклеарног оружја Ирану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала