Милов „последњи трзај“: Каква је судбина ДПС кад Западу не смета претња устанком у НАТО земљи

© ДПСМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Што више Мило Ђукановић буде развлашћиван, веће су шансе да ДПС заузме улогу истинске опозиције. Међутим, у наредним данима и недељама, а можда и месецима, ова партија, која је тридесет година владала Црном Гором, покушаће да изазове нове поделе и минира нову црногорску власт.

Тако нешто сви очекују, каже политиколог Александар Павић и кроз шалу додаје да ако је судити по речима Мила Ђукановића, чланови ДПС-а пуштају браде и спремају се за шуму.

ДПС је кец у рукаву Запада

„Вођа је био врло јасан и оно што је јако занимљиво – није било ни једне једине реакције из неке западне, „демократске“ амбасаде. Можемо да замислимо да је тако нешто дошло из редова српских посланика.  А сада се сви се праве као да се ништа није десило. А то је скандал, то је позивање на тероризам, на оружани устанак против уставног поретка једне НАТО земље. Ђукановић се понаша као ДАЕШ. Ђукановић је себе компромитовао тим иступом и видећемо како ће се понашати други чланови ДПС-а, поготово они који су истурени“, каже он.

С обзиром да са стране Запада није било реакција на Ђукановићев позив на оружје, то је, према Павићевим речима, знак да западне амбасаде држе ДПС као „кеца у рукаву“, уколико ствари у Црној Гори крену у правцу супротном њиховим интересима.

Уместо Мила Игор Лукшић

Да је ДПС потребан Западу тврди и Душан Пророковић са Факултета за дипломатију и безбедност; међутим, Мило Ђукановић им више није потребан и спремају замену за њега.

„Претпостављам да играју на Игора Лукшића, који је потпуно прозападно оријентисан политичар и који је, између лојалности Ђукановићу и вођења проамеричке и проевропске политике изабрао ово друго. Због тога га и нема у структурама ДПС-а већ дуго времена“, каже Пророковић.

Ђукановић ће се, пак, бранити, јер му је партија последња линија одбране и због тога наш саговорник очекује пре поделе унутар ДПС-а него мирну транзицију власти.

„Политичар који је тридесет година на власти неће дозволити да га по медијима развлаче „неки нови клинци“ који су појавили у политици, да га саслушава тужилац, да се формирају анкетни одбори… Он ће користити партију као механизам одбране. Сад, воља америчких структура је једно, а жеља Мила Ђукановића друго и у том процесу мислим да ће се ДПС распасти на оно крило које ће му остати лојално и друго, реформско, које ће желети да скине тај баласт афера које ће бити отваране“, сматра Пророковић.

Промена према Србији и Русији

Оба наша саговорника сагласни су да ће се српско-црногорски односи побољшати у наредном периоду. Исто важи и за односе између Црне Горе и Русије.

Павић се позива на речи мандатара за састав нове владе Здравка Кривокапића да је неприродно да Србија и Црна Гора имају било какве спорове и да треба да имају најбоље могуће односе.

„Та порука долази и из друге две владајуће коалиције, тако да очекујем да ће односи бити бољи. Мило је, у ствари живео од те поделе, да Србија представља највећу могућу спољну опасност по Црну Гору“, наглашава он.

Што се Русије тиче, нормализација односа са том земљом, за коју је Кривокапић такође рекао да је са црногорског становишта постојање тензија неприродно, ићи ће, према Павићевом предвиђању, мало другачије, пре свега, што нормализација односа са Русијом неће пријати Западу, поготово Америци.

„Неће укинути санкције Русији одмах, али постоји други начин да се спусте тензије. Тон може да вам буде другачији, можете да организујете неке сусрете на нижем нивоу, који би били знак да ствари више не иду по старом, него да је окренут нови лист. Има хиљаду начина да покажете да односи више нису лоши него да се поправљају. И мислим да ће тога и да буде. И то је паметно, поготово за земљу која је у оваквој кризи, као што је Црна Гора. Њима ће бити потребна сарадња са свима са којима могу да сарађују и ко то право њима може да ускрати у оваквој кризи“, пита се Павић.

Српско-црногорски односи ће, према Пророковићевом мишљењу ући у убрзани однос деконтаминације, уз повремено јављање тензија које прате све међудржавне односе у свету, али те тензије по свом интензитету неће бити ни приближне јачине као што су биле за време Ђукановићевог мандата.

„Што се Русије тиче, очекујем постепену нормализацију. Бугарска и Мађарска су гласале за санкције, па Бугари са Русима заједно праве Турски ток; Мађари су ушли у низ аранжмана. Билатералне односе не опредељују само санкције и црногорски потпис којим се она придружила одлуци Европског савета, него и низ нових уговора који ће бити потписивани“, наглашава Пророковић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала