На аеродрому у Хелсинкију пси откривају оболеле од ковида

© REUTERS / LEHTIKUVAКинолошка јединица за тестирање на ковид 19 на аеродрому у Хелсинкију
Кинолошка јединица за тестирање на ковид 19 на аеродрому у Хелсинкију - Sputnik Србија
Пратите нас
На аеродрому у Хелсинкију 23. септембра је започео да ради специјални одред паса који ће помоћу мириса откривати присуство вируса корона код путника, пише „Хелсингин саномат“.

У пилот пројекту, који ће трајати до краја године, учествоваће 16 паса – по четири пса у смени. Путници који су долетели ће, да би се тестирали на вирус корона, морати да обришу врат салветом, након чега ће овај узорак оњушити пас. Ако пас осети инфекцију, путник ће бити позван да уради лабораторијски тест у медицинској соби на аеродрому.

Према истраживању Ветеринарског факултета Универзитета у Хелсинкију, посебно обучени службени пси способни су да скоро сто одсто тачно препознају мирис типичан за оболеле од ковида 19.

Кокер шпанијел - Sputnik Србија
Пси ће откривати људе са вирусом корона /видео/

Лист наводи да ће за сада ће процедура бити добровољна, али претпоставља се да ће ускоро сви путници код којих пси посумњају на вирус корона морати обавезно да ураде лабораторијски тест.

Финске власти очекују да ће, уколико пројекат буде успешан, ускоро бити укинута ограничења уласка, након што сви међународни аеродроми и гранични прелази добију дресиране псе. Власти процењују да је за ово потребно око 700 животиња. Ангажовање још 300 паса омогућиће земљи да се врати у нормално одржавање масовних догађаја: сајмова, концерата и спортских такмичења.

Аеродром у Хелсинкију није први на свету који почиње да користи псе за проналажење оболелих од вируса корона. На аеродрому у Дубаију још средином августа се појавила специјална кинолошка јединица. Током прелиминарне обуке, како су саопштили кинолози, пси су тачно идентификовали оболеле од вируса корона у 92 одсто случајева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала