Русија ће снабдети 17 земаља анти-ковид леком

© Фото : Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ) / Уђи у базу фотографијаРуски лек против ковида 19 "Авифавир"
Руски лек против ковида 19 Авифавир - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски фонд за директне инвестиције, инвеститор који је финансирао развој прве светске вакцине против вируса корона, и „Химрар група“ са седиштем у Москви договорили су се да ће анти-ковид лек „Авифавир“ испоручити у 17 земаља.

„Авифавир“, први лек на бази фавипиравира који је одобрен за лечење ковида 19, сада ће бити испоручен у Саудијску Арабију, Бразил, Бугарску, Колумбију, Србију, Аргентину, Чиле, Еквадор, Ел Салвадор, Хондурас, Кувајт, Панаму, Парагвај, Словачку, Јужну Африку, УАЕ и Уругвај.

Након што је регистрован у Русији 29. маја 2020. године, већ је коришћен за лечење ковида 19 у више од 70 руских региона, а накнадно су га купили Белорусија, Боливија, Казахстан, Киргизија, Туркменистан и Узбекистан.

Ефикасност фавипиравира против ковида 19 потврдила је јапанска компанија „Фуџифилм холдингс корп“, неколико месеци након испитивања „Авифавира“ у Русији.

„Авифавир“ као водећи лек против ковида на руском тржишту

Руски фонд напомиње да се у поређењу са другим руским произвођачима фавипиравира, „Авифавир“ показао ефикаснијим у лечењу више од 400 пацијената који су од априла оболели од вируса корона. Лек су сада одобрила европска, блискоисточна и азијска регулаторна тела и он је постао први руски лек за борбу против вируса корона за извоз.

Како наводи Фонд, он је и много јефтинија опција у поређењу са „Ремдесивиром“, леком на бази фавипиравира произведеним у Сједињеним Америчким Државама.

„Када смо регистровали први антикоронавирусни лек на свету на бази фавипиравира, људи су били скептични, јер су се питали како да га региструјемо када га Јапан још није регистровао“, рекао је директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

„Сада, пет месеци након наших клиничких испитивања, видимо да је Јапан потврдио клиничку ефикасност фавипиравира“, додао је он.

 

© Фото : Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ) / Уђи у базу фотографијаРуски лек против ковида 19 "Авифавир"
Русија ће снабдети 17 земаља анти-ковид леком - Sputnik Србија
Руски лек против ковида 19 "Авифавир"

Дмитријев је истакао да, осим клиничких испитивања која су спроведена у 35 медицинских центара у Русији, ефикасност „Авифавира“ такође је проверена на 940 пацијената у опсервационим истраживањима након регистрације, што га је учинило „највећим клиничким испитивањем лека заснованог на фавипиравиру против вируса корона на свету“.

 

„На основу опсежних клиничких испитивања и истраживања у Јапану која потврђују ефикасност фавипиравира против вируса корона, сматрамо да ће ‘Авифавир’ и други производи засновани на фавипиравиру бити водећи антивирусни лекови против ковида 19 у свету“, прецизирао је Дмитријев.

„Осим доказане ефикасности и безбедности, ‘Авифавир’ је такође три до четири пута јефтинији од ‘Ремдесивира’“.  

Испитивања потврђују ефикасност лека

Према резултатима пострегистрационих клиничких испитивања, они пацијенти који су узимали „Авифавир“ брже су се опорављали од симптома ковида 19, јер је у 30 одсто случајева вирус елиминисан у раној фази, док је ниво засићења кисеоником у крви пацијената био такође два пута брже враћен у нормалу него када се примењивала традиционална терапија. Нису забележени негативни ефекти од употребе лека.

У међувремену, трећа фаза клиничких испитивања јапанског лека на бази фавипиравира „Авиган“ такође је показала краће време опоравка међу пацијентима са лакшом пнеумонијом, следи из резултата објављених 23. септембра.

Крајем маја, Русија је регистровала први на свету лек против ковида 19, заснован на фавипиравиру, антивирусном леку. Лек се широко користи у руским клиникама за лечење ковида од јуна, а набавиле су га и болнице у Белорусији, Казахстану, Боливији и бројним другим земљама.

Руски фонд за директне инвестиције такође је укључен у развој прве вакцине у свету против вируса корона „Спутњик V“, која је регистрована у Русији 11. августа. Русија је до сада примила захтев за више од милијарду доза вакцине из најмање 20 земаља, укључујући УАЕ, Саудијску Арабију, Индонезију, Филипине, Мексико, Бразил и Индију.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала